POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla stanice za punjenje dobijaju milijarde dolara subvencija

Bela kuća je u petak saopštila da će stanice za punjenje električnih vozila koje koriste Tesla standardne utikače imati pravo na milijarde dolara federalnih subvencija sve dok uključuju i američku standardnu vezu za punjenje, CCS.

Izjava je usledila nakon odvojenih najava američkih proizvođača automobila Ford Motor i General Motors da usvoje Teslin model punjenja, poznat kao Severnoamerički standard punjenja (NACS). Ovi potezi potresaju industriju punjenja koja je izgledala kao da pluta ka konkurentskoj CCS vezi, uz pomoć federalnih subvencija.

Ovo je prvi put da je Bajdenova administracija direktno povezala Teslu sa svojim naporima da potroši do 7,5 milijardi dolara na izgradnju novih, brzih punjača na oko 7.500 milja najprometnijih autoputeva u zemlji.

Akcije Tesle porasle su 4,1 odsto. Analitičari su rekli da su vesti o Fordu i GM-u velika pobeda koja bi Tesla superpunjače mogla učiniti industrijskim standardom u Sjedinjenim Državama.

Akcije GM-a i Ford-a su porasle za 1,1% i 1,3%, respektivno.

Međutim, akcije kompanija za punjenje električnih vozila kao što su ChargePoint, EVgo i Blink Charging pale su za 11%-13% pošto je savez između tri proizvođača automobila pokrenuo pitanja o njihovoj sudbini. 

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter