POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla upozorava na usporavanje rasta pre lansiranja novog modela sledeće godine

Tesla očekuje da će početi proizvodnju svog električnog vozila sledeće generacije u svojoj fabrici u Teksasu u drugoj polovini 2025. godine, izjavio je izvršni direktor Elon Musk u sredu, nakon upozorenja o oštroj usporavanju rasta prodaje ove godine.

Međutim, akcije kompanije Tesla pale su za 6% u trgovanju nakon zatvaranja, jer je Musk napomenuo da će biti izazovno povećati proizvodnju novog vozila. Musk je rekao da će biti potrebna “ogromna količina nove revolucionarne tehnologije proizvodnje” – znak da će bilo koji podsticaj Tesla-inom opadajućem tempu rasta trajati neko vreme.

Njegova projekcija usledila je nakon Reuters-ove priče ranije tog dana koja je rekla da je Tesla rekla dobavljačima da se pripreme za pokretanje manjeg crossover vozila u junu 2025. godine, što je ključno za proizvođača automobila dok gubi tržišni udeo u odnosu na jeftine električne automobile poput onih koje proizvodi kineski BYD.

“Često sam optimističan u vezi sa vremenom. Ali naš trenutni raspored pokazuje da ćemo početi proizvodnju krajem 2025. godine, negde u drugoj polovini”, rekao je Musk analitičarima na konferenciji nakon objavljivanja kvartalnih rezultata.

“Doslovno ćemo spavati pored linije”, dodao je, aludirajući na Teslinu fabriku u Teksasu, gde će se prvo proizvoditi novi model. To će pratiti Meksiko i još jedna fabrika izvan Severne Amerike koja će biti odlučena kasnije tokom ove godine, rekao je.

Proizvođač električnih vozila takođe je upozorio na “značajno niži” rast prodaje ove godine kako bi se fokusirao na novo vozilo nakon što je prijavio smanjenje bruto marže u četvrtom kvartalu.

Tesla je rekla da se nalazi između dva talasa rasta: jednog pokrenutog izdanjem modela 3 i Y 2017. i 2020. godine, i drugog talasa koji će započeti sa sledećom generacijom platforme za vozila.

Vol Strit očekuje da će Tesla prodati 2,2 miliona vozila ove godine, prema Visible Alpha. To bi bilo povećanje od oko 21% u odnosu na 2023, ali daleko ispod dugoročnog cilja od 50% koji je Musk postavio pre otprilike tri godine. Međutim, Tesla nije ponovila taj cilj u sredu.

Nakon godina brzog rasta, Tesla se priprema za usporavanje rasta i margina kako potražnja za električnim vozilima opada, a konkurencija se pojačava.

“Ako obim bude manji, onda pretpostavljam da će Musk verovatno smanjiti cene i preuzeti udeo. Marže bi mogle nastaviti da se bore neko vreme”, rekao je Geri Bradšo, menadžer portfolia u Hodž Kapital Menadžmentu.

Troškovi proizvodnje po vozilu su opali u četvrtom kvartalu, ali je Tesla upozorila da se približava “prirodnom limitu” smanjenja troškova na postojećoj liniji vozila, naglašavajući pritisak na kompaniju da lansira svoja nova vozila nižih cena. BYD je u četvrtom kvartalu prodao više električnih vozila nego Tesla.

Musk je rekao da će kineski proizvođači automobila imati značajan uspeh van Kine. “Ako ne postoje trgovinske barijere, oni će praktično srušiti većinu drugih automobilskih kompanija u svetu.”

Tesla je prijavila bruto maržu od 17,6% za trogodišnji period do decembra, u poređenju sa 23,8% godinu dana ranije, i prosečnim procenama analitičara od 18,3%, prema podacima LSEG. Bruto marža za automobile, isključujući regulatorne kredite – pažljivo praćen broj – pala je na 17,2% sa 24,3% godinu dana ranije, iako je poboljšana u odnosu na 16,3% u trećem kvartalu.

“Današnji stagnirajući prodajni rezultati i značajno smanjeni rezultati marži su dodatni dokazi da Tesla gubi svoju prednost u vođenju i da je liderstvo njegovog brenda oslabljeno”, rekao je Greg Silverman, globalni direktor brend ekonomije u Interbrand-u.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter