POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Teslin robot maše, ali još ne može da hoda. Mask planira da ih napravi milione.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk pokazao je u petak prototip svog humanoidnog robota ‘Optimus’, predviđajući da će proizvođač električnih vozila biti u stanju da proizvede milione i proda ih za manje od 20.000 dolara – manje od trećine cijene modela I.

Musk je rekao da očekuje da će Tesla biti spreman da primi porudžbine za robota za tri do pet godina, i opisao je nastojanje da se proizvod razvije tokom decenije ili više, što je najdetaljnija vizija koju je do sada dao o posao za koji je rekao da bi mogao biti veći od Teslinog prihoda od električnih vozila.

Teslin napor da dizajnira i napravi robote za masovno tržište koji bi takođe bili testirani na radnim mestima u njenim fabrikama izdvaja ga od drugih proizvođača koji su eksperimentisali sa humanoidnim robotima.

Nestrpljivo očekivano otkrivanje prototipa robota u Teslinoj kancelariji u Palo Altu u Kaliforniji takođe je bilo deo onoga što je Musk opisao kao napor da se Tesla vidi kao lider u oblastima poput veštačke inteligencije, a ne samo kao kompanija koja pravi „kul automobile“.

Eksperimentalni probni robot za koji je Tesla rekao da je razvijen u februaru izašao je da mahne publici u petak, a Tesla je pokazao snimak na kojem radi jednostavne zadatke, kao što su zalivanje biljaka, nošenje kutija i podizanje metalnih šipki u proizvodnoj stanici u kompaniji Kalifornijska biljka.

Ali jedan moderniji trenutni, za koji je Musk rekao da je bliži onome što se nadao da će staviti u proizvodnju, morao je da se postavi na platformu i da polako talasa gomilu. Musk ga je nazvao Optimus i rekao da će moći da hoda za nekoliko nedelja.

„Ima još mnogo posla da se poboljša Optimus i to dokaže“, rekao je Mask, dodajući kasnije: „Mislim da će Optimus biti neverovatan za pet ili 10 godina, kao da će biti neverovatan“.

Rekao je da postojećim humanoidnim robotima „nedostaje mozak“ – i sposobnost da sami rešavaju probleme. Nasuprot tome, rekao je on, Optimus bi bio „ekstremno sposoban robot“ kojeg bi Tesla nameravao da proizvede u milionima.

Drugi proizvođači automobila, uključujući Toyota Motor i Honda Motor, razvili su prototipove humanoidnih robota sposobnih da rade komplikovane stvari poput gađanja košarkaškom loptom, a proizvodni roboti iz ABB-a i drugih su oslonac proizvodnje automobila.

Ali Tesla je jedini u pokretanju tržišne prilike za robota za masovno tržište koji bi takođe mogao da se koristi u fabričkom radu.

Tesla bot sledeće generacije će koristiti komponente koje je dizajnirao Tesla, uključujući bateriju od 2,3 kWh koja se nosi u njegovom torzu, sistem čipova i aktuatore za pokretanje njegovih udova. Robot je dizajniran da teži 73 kg.

Teslini inženjeri, koji su kao i Musk nosili crne majice sa likom metalnih robotskih ruku koje prave oblik srca, opisali su kako su razvili karakteristike robota – uključujući i oblasti poput kretanja prstiju – sa fokusom na povećanje troškova proizvodnja niža.

„Pokušavamo da pratimo cilj najbržeg puta do korisnog robota koji se može napraviti u velikim količinama“, rekao je Musk.

Razvijajući posao robotike, rekao je Musk, Tesla menja uslove poznate izjave o misiji koja je postala deo njene privlačnosti investitorima i klimatskim aktivistima tako što se obavezuje da će „ubrzati tranziciju sveta na održivu energiju“.

„Optimus nije direktno u skladu sa ubrzavanjem održive energije“, rekao je Musk. „Mislim da se misija donekle širi sa pojavom Optimusa na – znate, ne znam: da budućnost bude sjajna.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter