POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesline akcije su u centru pažnje, počinje stock split 3-1

Akcije Tesle Inc zauzimaju centralno mesto u četvrtak nakon što je najvredniji proizvođač automobila na svetu podelio svoje akcije po drugi put u isto toliko godina kako bi pridobio više maloprodajnih investitora.

Akcije proizvođača električnih automobila porasle su za 1,5% na 301,5 dolara u pretprodajnom trgovanju. Akcije su u sredu zatvorile na 891,29 dolara pre nego što je podela tri prema jedan stupila na snagu.

„Tesla zna da treba da zadrži svoj uticaj u maloprodaji, posebno nakon što su maloprodajni investitori u poslednjih godinu dana savijali svoje mišiće“, rekla je Keli Koks, analitičarka platforme za trgovinu i ulaganja eToro.

Tesline akcije su pale za oko 11% otkako je kompanija u martu objavila planove za povećanje broja akcija i do sada se ovog meseca trguje skoro bez vrednosti.

„U tipičnom stilu kupovine glasina, prodaje vesti, investitori imaju tendenciju da drastično smanjuju kupovinu deonica u nedeljama koje su usledile nakon efektivnog datuma podele, uzrokujući usporavanje cena“, analitičari Vanda Research naveli su u izjavi.

Teslina oznaka je bila u trendu na društvenim mrežama stocktwits.com, što ukazuje na povećano brbljanje među pojedinačnim investitorima.

Kompanije sa visokim rastom, uključujući Amazon.com i Google odnosno Alphabet, najavile su podjelu akcija ove godine, naglašavajući sve veću potrebu za diversifikacijom svoje baze investitora.

Tesla je podelila svoje akcije na bazi pet prema jedan u avgustu 2020.

Podela akcija ne utiče na osnove kompanije, ali olakšava individualnim investitorima koji žele da obavljaju male trgovine. Međutim, prednosti podele akcija postaju sve manje jasne jer brokerske kuće dozvoljavaju kupcima da kupuju delove udela kompanije.

Akcije Tesle, koje su debitovale na 17 dolara 2010. godine, porasle su na više od 1.200 dolara nakon podele akcija 2020. godine, čime je tržišna kapitalizacija kompanije bila iznad 1 triliona dolara krajem prošle godine.

Međutim, akcije su pale za oko 16% ove godine jer su zabrinutosti zbog agresivnog povećanja američkih kamatnih stopa i geopolitičke neizvesnosti izazvale rasprodaju akcija sa visokim rastom.

Najnovija Teslina podela tri prema jedan znači da će akcionari od 17. avgusta dobiti dve dodatne akcije za svaku akciju koju su posedovali.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter