POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

TikTok je kažnjen sa 345 miliona evra zbog postupanja sa podacima dece u Evropi

TikTok je kažnjen sa 345 miliona evra ($370 miliona) zbog kršenja zakona o privatnosti u vezi sa obradom ličnih podataka dece u Evropskoj uniji, saopštio je njegov glavni regulator u bloku u petak.

Kineska platforma za kratke video zapise, koja je poslednjih godina naglo rasla među tinejdžerima širom sveta, prekršila je nekoliko zakona o privatnosti EU između 31. jula 2020. i 31. decembra 2020. godine, saopštio je Irski komesar za zaštitu podataka (DPC) u saopštenju.

Ovo je prvi put da je TikTok, u vlasništvu ByteDance-a, dobio opomenu od strane DPC-a, glavnog regulatora u EU za mnoge od najvećih svetskih tehnoloških firmi zbog lokacije njihovih regionalnih sedišta u Irskoj.

Portparol za TikTok je izjavio da se ne slaže sa odlukom, posebno veličinom kazne, i da većina kritika više nisu relevantne zbog mera koje je uveo pre početka istrage DPC-a u septembru 2021. godine.

DPC je naveo da su povrede TikToka obuhvatale to da su nalozi korisnika mlađih od 16 godina bili podrazumevano postavljeni na “javnost” 2020. godine i da TikTok nije proveravao da li je korisnik zaista roditelj ili staratelj deteta kada je povezan putem funkcije “porodično uparivanje”.

TikTok je u novembru 2020. godine dodao strože roditeljske kontrole za porodično uparivanje i promenio podrazumevano podešavanje za sve registrovane korisnike mlađe od 16 godina na “privatno” u januaru 2021. godine.

TikTok je saopštio u petak da planira da dodatno ažurira svoje materijale o privatnosti kako bi jasno razlikovao između javnih i privatnih naloga i da će privatni nalog biti unapred izabran za nove korisnike u dobi od 16-17 godina kada se registruju za aplikaciju od kasnog ovog meseca.

DPC je dao TikToku tri meseca da uskladi sve svoje postupke tamo gde su pronađene povrede.

On ima drugu istragu u toku u vezi sa prenosom ličnih podataka od strane TikToka u Kinu i da li poštuje zakon EU kada prenosi lične podatke u zemlje izvan bloka. U martu je DPC izjavio da priprema preliminarni nacrt odluke o toj istrazi.

Prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka EU (GDPR), uvedenoj 2018. godine, glavni regulator za bilo koju kompaniju može da izrekne kazne do 4% globalnih prihoda kompanije.

DPC je udario velike kazne i drugim tehnološkim divovima, uključujući ukupno 2,5 milijardi evra na Meta.

Krajem 2022. godine imao je 22 istrage otvorene u multinacionalnim kompanijama sa sedištem u Irskoj.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter