POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

TikToku preti zabrana u SAD? Bajden ucenio vlasnike aplikacije! 

Bajdenova administracija zahtevala je od kineskih vlasnika TikToka da se odreknu svojih udela u popularnoj video aplikaciji ili se suoče sa mogućom zabranom u SAD, rekla je kompanija Rojtersu u sredu.

Ovaj potez je najdramatičniji u nizu nedavnih koraka američkih zvaničnika i zakonodavaca koji su izrazili strah da bi podaci o američkim korisnicima TikToka mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi.
TikTok u vlasništvu ByteDance-a ima više od 100 miliona korisnika u SAD.

To je takođe prvi put da je pod administracijom demokratskog predsednika Džoa Bajdena zaprećena potencijalna zabrana TikToka. Bajdenov prethodnik, republikanac Donald Tramp, pokušao je da zabrani TikTok 2020. godine, ali su ga američki sudovi blokirali.

Portparol TikTok-a, Bruk Oberveter, rekla je za Rojters da je Komitet za strana ulaganja SAD (CFIUS) koji vodi Ministarstvo finansija SAD, zahtevao da kineski vlasnici aplikacije prodaju svoje akcije ili će se u suprotnom suočiti sa mogućim zabranama video aplikacije u SAD.

Wall Street Journal je prvi objavio ovaj potez. ByteDance je potvrdio da je 60% njegovih akcija u vlasništvu globalnih investitora, 20% zaposlenih i 20% njegovih osnivača.

CFIUS, moćno telo za nacionalnu bezbednost, jednoglasno je preporučilo 2020. da ByteDance otpusti TikTok. Pod pritiskom tadašnjeg predsednika Trampa, ByteDance je krajem 2020. godine bezuspešno pokušao da finalizuje dogovor sa Walmartom i Oracle Corp o prebacivanju TikTok-ovih sredstava u SAD u novi entitet.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter