POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari koje će uticati na tržišta u narednoj nedelji

Investitori će pažljivo pratiti podatke o inflaciji u SAD u utorak ne bi li došli do zaključka kakva će povećanja stope Federalnih rezervi biti u narednom periodu. Sezona zarada se završava dok se Ujedinjeno Kraljevstvo sprema da objavi nove ekonomske podatke. Japanska vlada treba da imenuje novog guvernera centralne banke, a evrozona će objaviti ažurirane kvartalne ekonomske prognoze.
Evo šta treba da znate da biste započeli nedelju.

CPI podaci o inflaciji

Investitori će s nestrpljenjem čekati podatke o indeksu potrošačkih cena u utorak zbog znakova da inflacija nastavlja da se smanjuje nakon što su nedavni podaci o snažnim radnim mjestima pokazali da su tržišta ponovo ukalkulisala očekivanja o tome koliko će Fed možda morati da podigne stope ove godine.

Inflacija je porasla u decembru umesto pada kako je prethodno procenjeno, a podaci za prethodna dva meseca su takođe revidirani naviše, kako pokazuju godišnje revizije podataka o indeksu potrošačkih cena koje je izvršilo Ministarstvo rada.

Snažan pokazatelj inflacije mogao bi naterati tržišta da preispitaju da li će Fed zaista smanjiti stope do kraja godine – što bi potencijalno moglo naštetiti oporavku tržišta koji je podstakao akcije i obveznice nakon prošlogodišnjeg pada.

Ekonomski kalendar sadrži i podatke o januarskoj maloprodaji, PPI podatke i nedeljni izveštaj o početnim zahtevima za nezaposlene u SAD.

Nekoliko zvaničnika Fed-a trebalo bi da održi govor tokom nedelje, uključujući predsednika Fed-a Njujorka Džona Vilijamsa, šefa Feda Sent Luisa Džejmsa Bularda, predsednika Fed-a Filadelfije Patrika Harkera i šefa Fed-a Klivlenda Loretu Mester.

Zarada se smanjuje

Nasdaq je prošle nedelje zabeležio prvi nedeljni pad za ovu godinu, i to od 2,41%, dok je S&P 500 završio nedelju na nižim nivoima za 1,11%. Dow Jones je izgubio 0,17%, u nedelji u kojoj su dominirali komentari naklonjeni restriktivnoj politici zvaničnika Fed-a i izveštaji o zaradi.

Prema podacima Refinitiva, više od polovine firmi iz S&P 500 prijavilo je zaradu, a 69% je nadmašilo procene profita za kvartal.

Finansijske rezultate će u narednoj nedelji objaviti Coca-Cola (KO) u utorak, Barrick Gold (GOLD), Kraft Heinz (KHC), Krispy Kreme (DNUT) i Biogen (BIIB) i svi su spremni da podnesu izveštaj pre otvaranja u sredu, dok će Deere&Company (DE) izvestiti o rezultatima u petak.

Podaci iz UK

Podaci o inflaciji i zapošljavanju u Velikoj Britaniji ove nedelje će pomoći Banci Engleske da odluči da li će ponovo povećati stope u martu.

BOE je saopštila da je februarsko povećanje stope od 50 baznih poena možda bilo poslednje u trenutnom ciklusu pooštravanja, ali se očekuje da će januarski izveštaj o inflaciji u sredu pokazati povećanje cena i dalje dvocifreno.

U međuvremenu, očekuje se da će izveštaj o poslovima od utorka pokazati da se rast plata nastavlja, zadržavajući pritisak na BOE, a očekuje se da će podaci o maloprodaji u januaru pokazati još jedan pad.

BOE je prošle sedmice prognozirao da će Britanija ući u plitku, ali dugotrajnu recesiju, počevši od prvog kvartala ove godine a koja će trajati pet kvartala.

Banka Japana

Japanska vlada će u utorak zvanično imenovati neočekivanog kandidata za mesto Haruhiko Kurode, čija će decenija na mestu guvernera Banke Japana uskoro biti završena.

Jen je prvobitno porastao nakon izveštaja u petak da će Kazuo Ueda, 71-godišnji akademik i bivši član političkog odbora BOJ-a.

Da li, kada i kako BOJ prilagođava svoj politički stav, glavna su pitanja sa kojima se globalna tržišta suočavaju ove godine. Posmatrači BOJ-a sumnjaju da će se njegova ultra labava monetarna politika verovatno promeniti kako inflacija bude veća.

Iako se Ueda smatra stručnjakom za monetarnu politiku, većina analitičara kaže da je njegovo imenovanje bilo potpuno neočekivano i moglo bi signalizirati korak ka postepenom ukidanju ultraniskih kamatnih stopa pre nego što se očekivalo.

Evrozona

Evropska komisija će u sredu objaviti kvartalne ekonomske prognoze za evrozonu. Pre toga, evrozona će u utorak objaviti revidirane podatke o BDP-u.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard trebalo bi da svedoči o godišnjem izveštaju banke pred Evropskim parlamentom u sredu u Strazburu.

Drugi zvaničnici ECB-a koji bi trebalo da se pojave tokom nedelje su glavni ekonomista Filip Lejn, potpredsednik Luis de Gindos, kao i članovi Izvršnog odbora Fabio Paneta i Izabel Šnabel.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter