POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari koje morate znati ove nedelje. Kuda se tržište kreće?

Nakon relativno mirnog početka jula, kada su S&P 500 i drugi vodeći indeksi oživjeli, tempo ekonomskih i korporativnih podataka se ove sedmice povećava. Naslovna priča biće najnoviji set izveštaja o indeksu potrošačkih cena, a analitičari očekuju ubrzanje koje će nastaviti da drži noge Federalnih rezervi na vatri. Sezona zarade u drugom kvartalu takođe počinje, a prednjače banke i nekoliko ključnih komponenti S&P 500. Globalni nemiri izazvani delom inflacionim pritiskom takođe su se pojačali, postavljajući nas za još jednu vruću letnju nedelju.

Evo šta treba da znate da biste započeli nedelju.

 1. CPI izveštaji
  Podaci o inflaciji u junu izlaze ove nedelje, a većina zemalja je objavila podatke u sredu. Očekuje se da će američki indeks potrošačkih cijena pokazati porast od 8,8% u odnosu na prethodnu godinu i porast od 1,1% mesečno, što bi predstavljalo ubrzanje u odnosu na prošlomjesečni broj. Očekuje se da će glavni pokretači biti cene gasa i cena energije, pošto je prosečna cena sirove nafte u junu bila viša za 3,6% u odnosu na maj. Očekuje se da će osnovni CPI iznositi 5,8% na godišnjem nivou, što je neznatno manje u odnosu na majski broj.

Očekuje se da će indeksi potrošačkih cijena u Francuskoj, Nemačkoj i Španiji ostati na ili blizu rekordnih nivoa, dok se očekuje da će očitavanja indeksa cijena proizvođača u SAD ostati visoka na 10,7% godišnje ili 0,8% mesečno.

Čini se da je put ka doslednom naglom povećanju kamatnih stopa i kvantitativnom zaoštravanju za sada fiksiran, a prošlonedeljni izveštaji o jakim radnim mestima samo potkrepljuju slučaj strože monetarne politike. Izveštaj CPI, koji će biti prilično zastareo do trenutka kada se Fed sastane krajem meseca, ipak može da napravi razliku na marginama.

 1. Počinje sezona zarade
  Sezona zarada u drugom kvartalu počinje u potpunosti ove nedelje, sa vodećim bankama kao što su JPMorgan Chase (četvrtak pre tržišta), Morgan Stanley (četvrtak pre tržišta), Wells Fargo (petak pre tržišta), Citigroup (petak pre tržišta) svi izveštaji. Banke tradicionalno otvaraju sezonu zarada s obzirom na njihovu globalnu perspektivu ekonomske aktivnosti. Oni su takođe u centru pažnje ove godine s obzirom na trendove kamatnih stopa s jedne strane – rastuće stope obično idu u korist finansijskim kompanijama – i pretnju od recesije s druge strane, što bi naštetilo procikličnim kompanijama kao što su finansije.

Nekoliko ključnih industrijskih ili potrošačkih kompanija takođe izveštava. Izveštaj Delta Air Lines-a (u sredu pre tržišta) će se pratiti da bi se videlo da li zabrinutost zbog recesije, inflacija ili nagomilavanje kašnjenja putovanja oduzimaju vazduh oporavku putovanja nakon pandemije. Zarada Taiwan Semiconductor (u četvrtak pre tržišta) dolazi nakon snažnog ažuriranja prihoda u junu, ali usred zabrinutosti da je ciklus smanjenja poluprovodnika počeo. A PepsiCo će izvestiti u utorak ujutro; kao globalni lider u oblasti grickalica i pića, može ponuditi uvid u to kako se inflacija zadržava i utiče na potrošača.

Bilo je mnogo spekulacija da bi drugi kvartal mogao biti period kada vidimo da kompanije zaista obaraju brojke i „kuhinjsku sudoperu“ (tj. objavljuju sve loše vesti odjednom) u kvartalu s obzirom na pozadinu medveđeg tržišta. Analitičari tek treba da drastično obaraju procene, tako da se to nazire kao glavna tačka napetosti za ovaj kvartal.

Pogledajte naš kompletan kalendar zarade ovde.

 1. Maloprodaja
  Podaci o maloprodaji u SAD objavljuju se u petak, dajući investitorima praktičan pogled na to kako potrošači reaguju na trenutne ekonomske bočne vetrove. Očekuje se da će prodaja porasti za 0,8% mesečno, iako taj broj nije prilagođen inflaciji. Snaga potrošača bila je i pokretač inflacije i bova za bikove u suočavanju sa pomešanim podacima, i biće zanimljiva tačka podataka ovde.

U međuvremenu, Amazon će imati svoj godišnji Prime Day u utorak i sredu, što je u pozadini u kojoj su mnogi trgovci morali da čiste zalihe i gde je kompanija za sada zadržala neke od svojih pandemijskih porasta cena akcija, čak i pošto se trguje blizu minimuma od 52 nedelje.

 1. Globalni politički nemiri
  Rečeno je da je predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa podneo ostavku posle protestne gomile koja je na kraju upala u predsedničku palatu u Kolombu.

Ovo dolazi nakon godina lošeg finansijskog upravljanja, pogoršanog početkom pandemije Covid-19 i gurnutog preko vrha nedavnom inflacijom roba. Iako je situacija na Šri Lanki u mnogim aspektima jedinstvena, ona je podsetnik na stvarni uticaj trenutnog inflatornog okruženja, pri čemu su tržišta u razvoju često među najteže pogođenima.

Rusija je nastavila da vodi rat protiv Ukrajine bez znakova traženja kompromisa ili pregovora, ostavljajući mogućnost produženog sukoba koji bi mogao zadržati inflatorni pritisak.
A ostavka britanskog premijera Borisa Džonsona otvara vrata većoj neizvesnosti u Velikoj Britaniji jer počinje nadmetanje za njegovu zamenu.

Sve ovo služi kao podsetnik da je geopolitički rizik i dalje povišen u trenutnoj tržišnoj klimi.

 1. Još Twitter drame?
  U vestima u petak uveče, Elon Musk je podneo obrazac 13d/A ukazujući na nameru da ponovo pregovara o kupovini Tvitera za 54,20 dolara po akciji, što je dovelo do neizbežnog.
  U vezi sa Muskovom izraženom zabrinutošću da Tviter potcenjuje broj naloga za neželjenu poštu ili bot na platformi, kao i zbog odluke Tvitera da otpusti dva člana uprave otkako je dogovor završen, u pismu se navodi „materijalna povreda više odredbi“ spajanja sporazuma kao i verovatnoću „Materijalno štetnog efekta“.

Bret Tailor, predsedavajući Tvitera, odgovorio je navodeći da kompanija namerava da nastavi sa zaključenjem sporazuma, a da će sudnica Delaware of Chancery služiti kao sledeće mesto održavanja.
Tržišna cena akcija Tvitera (35 dolara na kraju sesije u petak posle radnog vremena) sugeriše da tržište u celini veruje da bi Musk mogao ili da osvoji nižu cenu ili da ode iz kompanije bez da plati previše cene. Analitičari tvrde da Tviter ima jaču ruku pravno, ali tržište veruje da bi Musk mogao ili da ode iz kompanije ili da pregovara o nižoj ceni.

Iako je nejasno koliko brzo će se sledeći potezi odigrati, tri meseca od kako je Musk najavio svoj početni ulog pružila su zabavan, ako možda i uznemirujući, pogled na to kako se spajanja i akvizicije odvijaju i stanje na trenutnom tržištu, tako da je pošteno očekivati još vatrometa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter