POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari koje treba pratiti na tržištima ove nedelje

Tržišta ulaze u završne nedelje 2023. godine nakon što je predsednik Federalnih rezervi, Džerom Pauel, izjavio da je verovatno završena istorijska zatezanja monetarne politike i da se razmatraju smanjenja kamatnih stopa “ulaze u vidokrug”. Investitori će dobiti poslednje ažuriranje podataka o inflaciji u SAD-u za ovu godinu, dok se Banka Japana može približiti dugoočekivanom preokretu u politici. Evo šta treba znati kako biste započeli svoju nedelju.

1.Američki podaci

Investitori će dobiti poslednje informacije o inflaciji za ovu godinu sa izveštajem o ličnoj potrošnji koji će biti objavljen u petak, ključnim pokazateljem inflacije Federalnih rezervi.

Ekonomska očekivanja su da će PCE indeks cena ostati nepromenjen drugi mesec zaredom u novembru, dok se očekuje da će osnovna mera, koja isključuje volatilne troškove hrane i energije, porasti za 0,2%.

Takođe će biti podaci o potrošačkom poverenju, zahtevima za nezaposlene i narudžbinama trajnih dobara, dok će izveštaji o sektoru stanovanja obuhvatiti izveštaje o prodaji novih i postojećih domova.

Predsednik Atlantske Federalne rezerve, Rafael Bostik, treba da govori u utorak.

2. Božićni skok?

Dow Jones indeks je zabeležio još jedno rekordno visoko zatvaranje u petak, dok je S&P 500 završio gotovo nepromenjen, ali je zabeležio sedmi uzastopni tjedan dobiti u svojem najdužem uzastopnom tjednom dobitku od 2017. godine.

Nešto optimizma među investitorima smanjilo se nakon što je predsednik Federalnih rezervi Bank of New York, Džon Vilijams, izjavio u petak da je prerano govoriti o smanjenju kamatnih stopa.

“Ono što smo dobili ovde ove nedelje jeste da (predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel) ne želi preterano kazniti ekonomiju time što će kamatne stope biti više vreme nego što je potrebno”, rekao je Kim Forrest, glavni investicioni direktor kompanije Bokeh Capital Partners u Pitsburgu za Reuters.

“Ne znamo hoćemo li dobiti ono što se smatra Božićnim relijem, ali izgleda da, uzimajući sve u obzir, možemo se kretati naviše odavde.”

3. BOJ se približava preokretu

Očekivanja rastu da će Banka Japana možda završiti s negativnim kamatnim stopama u narednim mesecima, čineći je ponovno globalnim izuzetkom dok se fokus Federalnih rezervi i drugih vodećih centralnih banaka okreće pitanju kada početi s rezanjem kamatnih stopa.

Promena nije verovatna na sastanku BOJ-a koji sledi u utorak, ali će investitori pažljivo pratiti izjavu banke da li ima naznaka da bi preokret mogao doći na sledećem sastanku u januaru.

Taj očekivani preokret, uz dovish naginjanje Federalnih rezervi, gurnuo je jen na jaču stranu od 141 po dolaru po prvi put od jula.

Guverner BOJ-a, Kazuo Ueda, rekao je prošle nedelje da se centralna banka suočava sa “još izazovnijom” situacijom na kraju godine i početkom 2024. godine, uzdrmavajući tržišta dok su spekulanti pojačali opklade da će doći do promene politike.

4. Zlato na putu ka prvom godišnjem rastu od 2020. godine

Zlato ide ka ostvarivanju prvog godišnjeg rasta od 2020. godine, podržano slabijim dolarom i rastućim očekivanjima za rezanje kamatnih stopa u 2024. godini.

Niže kamatne stope povećavaju privlačnost držanja zlata koje nema prinos.

Stvarne stope prinosa na desetogodišnje američke obveznice neprekidno rastu od početka 2022. godine, ali su postale pozitivne tek u junu, odbacujući zlato sa skoro rekordnog nivoa. Sada su na najvišem nivou u osam godina, ali to nije bio prepreka da zlato skače iznad 2.000 dolara po unci. Ipak, cena je i dalje oko 20% ispod svog inflaciono prilagođenog rekordnog maksimuma od preko 2.500 dolara postignutog 1980. godine.

Investitori se klade na mnoštvo rezova kamatnih stopa sledeće godine, dok politička i ekonomska nesigurnost rastu – potencijalno označavajući povoljan trenutak za investitore u zlatu.

5. Britanski podaci

Trenutna inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi više od dvostruko više od cilja Banke Engleske od 2%, a najnoviji podaci srede će verovatno potvrditi da pritisci na cene ostaju visoki u poređenju s drugim velikim ekonomijama.

Funta je dostigla najviši nivo u odnosu na evro ovog meseca nakon što je inflacija u evrozoni naglo pala, podstičući spekulacije da će BoE duže čekati pre nego što smanji kamatne stope u odnosu na Evropsku centralnu banku.

Ali visoke stope takođe mogu gurnuti britansku ekonomiju, koja se, prema očekivanjima BoE-a, očekuje da će stagnirati u 2024. godini, u recesiju, što znači da snaga funte nije jednostrana opklada. Sudbina funte zavisiće od toga da li će BoE i dalje reagovati na trenutne inflacione trendove ili će zauzeti dugoročni stav da će ekonomska slabost obuzdati zarade i cene.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter