POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

TOP 5 Stvari koje trebate da znate za ovu nedelju na finansijskom tržištu

Korporativne zarade ove nedelje su u centru pažnje. Prošlonedeljna bankarska zarada imala je mešovite rezultate, a izveštaj o indeksu potrošačkih cijena premašio je i naknadne Federalne rezerve napred i nazad preko veličine sledećeg povećanja kamatne stope preplavile su svaku pojedinačnu vest kompanije.

Sa manje ekonomskih podataka u SAD koji će direktno uticati na kreiranje politike FED-a, a kompanije kao što su Tesla, Netfliks, Verizon, J&J i Bank of America sve izveštavaju, zarada može imati veći uticaj. U međuvremenu, Evropska centralna banka će u četvrtak pažljivo birati odluku o kamatnoj stopi, a trebalo bi da bude objavljeno nekoliko izveštaja o indeksu potrošačkih cena za sve koji žele više vesti o inflaciji nakon prošlonedeljnog iznenađenja.

Evo šta treba da znate za ovu nedelju na finansijskim tržištima.

1. Zarade velikih kompanija

2022 je bila godina oporavka, a nekoliko teškaša plavih čipova je na raspolaganju da podeli vesti o zaradi ove nedelje.

Bank of America (NYSE:BAC) i Goldman Sachs Group (NYSE:GS) izveštavaju o zaradi u ponedeljak ujutru kako bi zaokružili glavne banke centara novca, nakon što su JPMorgan (NYSE:JPM) i Citigroup Inc (NYSE: C) oživeli tržišni optimizam.

Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) i Novartis AG ADR (NYSE:NVS) izveštavaju u utorak, pri čemu su obe zdravstvene kompanije imale bolji učinak u tržišnoj godini do danas. Abbott Labs (NYSE:ABT) izveštava u sredu, iako se delimično bori zbog svoje uloge u nedostatku formule za bebe u američkom Roche Holding AG (SIX:RO) izveštajima u četvrtak pre US opena.

AT&T Inc (NYSE:T) izveštava u četvrtak, a Verizon Communications Inc (NYSE:VZ) sledi u petak, pošto su telekomunikacije do sada ove godine delovale kao sigurno utočište.

Philip Morris International (NYSE:PM) (četvrtak), Union Pacific (NYSE:UNP) (četvrtak), American Ekpress (NYSE:AXP) (petak), HCA (NYSE:HCA) (petak) i Schlumberger (NYSE: SLB) (petak) svi takođe treba da se prijave.

Očigledne stvari koje treba posmatrati jesu kako se kompanije nose sa inflacijom, da li vide usporavanje ekonomske aktivnosti i da li će u ovom kvartalu biti uloženi napori da se poduzmu određeni troškovi ili gubici, ili da se samo smanje očekivanja s obzirom na opštu opreznost tržišta.

2. Zarada tehnoloških kompanija

Očekivanja su već smanjena za mnoge tehnološke kompanije velikih imena koje izveštavaju o zaradi ove nedelje, a pitanja investitora će biti više usmerena na to da li je najgore prošlo. Netflix (NASDAQ:NFLX), koji izveštava u utorak nakon radnog vremena na tržištu, ilustruje ovaj izazov, pošto je njegov gigant video da su njegove akcije pale za skoro 70% do sada, što je najgori učinak u S&P 500. Zarada u prvom kvartalu pokazala je i mamurluk nakon pandemije a menadžerski tim nije siguran šta je sledeće, tako da će investitori paziti na bilo kakav znak jasnog pravca.

Tesla (NASDAQ:TSLA) izveštava u sredu i biće pažljivo ispitan nakon retkog pada isporuka u odnosu na četvrtinu.

Izveštaj ASML Holdinga (NASDAQ:ASML) u sredu će dodati najnovije ključne podatke o tome da li sektor poluprovodnika počinje da usporava.

Tvitter (NYSE:TWTR) će izvesti zaradu u petak ujutro; iako neće biti domaćini konferencijskog poziva s obzirom na akviziciju Elona Maska na čekanju, a izveštaj ne bi trebalo da ima direktan uticaj na parnicu kompanije protiv Maska, svejedno će se pažljivo pratiti.

elon musk 7159200 1280
TOP 5 Stvari koje trebate da znate za ovu nedelju na finansijskom tržištu 2

3. Sastanak ECB

Evropska centralna banka sastaje se u četvrtak, na sastanku za koji se očekuje da će banka prvi put posle decenije podići stope. Nema manjka vesti oko odluke ECB, bilo da se radi o drami u Italiji oko pokušaja ostavke premijera Marija Dragija ili koketiranju evra sa paritetom sa dolarom. A još vesti stižu neposredno pre sastanka, a podaci o indeksu potrošačkih cena u evrozoni biće objavljeni u utorak. Osim odluke o kamatnoj stopi i konferencije za novinare predsednice ECB Kristin Lagard, očekuje se da će sastanak rasvetliti novi alat bloka kako bi se sprečio previsok prinos na obveznice na nivou zemlje.

4. Engleska inflacija, zapošljavanje i debata o premijeru

Izveštaj CPI(indeks potrošačkih cena) takođe treba da bude objavljen u Velikoj Britaniji u sredu, a podaci o zapošljavanju biće objavljeni u utorak. Banka Engleske je ranije učestvovala u nedavnom povećanju kamatnih stopa, iako nastavlja sa stabilnim tempom od 25 baznih poena, a jaka zaposlenost i/ili visoki CPI brojevi bi mogli da izvrše pritisak na banku da ubrza taj tempo na svom sledećem sastanku za tri nedelje .

Oba ova saopštenja podataka dolaze nakon televizijskih debata vodećih kandidata da smene Borisa Džonsona na mestu šefa Konzervativne stranke i premijera Velike Britanije. Iako Džonsonova ostavka nije bila direktno povezana sa ekonomskom klimom, nema sumnje da će borba protiv inflacije biti glavni zadatak za novog premijera.

5. Gde ide gorivo?

Pošto je američki predsednik Džo Bajden posetio Saudijsku Arabiju prošle nedelje i sastao se sa prestolonaslednikom Mohamedom Bin Salmanom, uprkos zabrinutosti za ljudska prava koja proističu iz ubistva novinara i disidenta Džamala Kašogija 2018. godine, pravac nafte ponovo dolazi u centar pažnje. Ostaje da se vidi da li je Bajden imao neposredne koristi od svoje politički rizične posete. Cena WTI fjučersa na sirovu naftu je pala za skoro 20% u poslednjih pet nedelja, što se poklopilo sa Bajdenovim pojačanim rigorozijom oko uloge naftnih kompanija i proizvođača nafte u inflaciji, ali što je još važnije, poklapa se sa povećanim strahom od recesije.

Cena nafte predstavlja pravu izazov za predsednika, centralne banke i širu privredu – kontinuirani pad cena nafte, a potom i cena benzina bi uklonio veliki inflatorni pritisak, ali takođe može signalizirati da će recesija je ovde, što donosi sopstvene ekonomske i političke izazove.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter