POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Berza- Top 5 stvari na berzi u nedelji pred nama

SASTANAK FED-A

Prošlog meseca Federalne rezerve su povećale kamatne stope za 25 baznih poena i ostavile mogućnost za još jedno povećanje u septembru. Sastanak će pomoći investitorima da procene sklonost ka daljim povećanjima kamatnih stopa, iako tržišta predviđaju pauzu u septembru.

Podaci prošle nedelje su pokazali da su američke potrošačke i proizvođačke cene umereno porasle u julu, ali ukupni trend ukazuje na smanjenje inflacionih pritisaka.

Američka centralna banka je od marta 2022. godine povećala kamatne stope za 5,25 procentnih poena kako bi inflacija ponovo pala na cilj od 2%.

EKONOMSKI PODACI SAD

SAD će objaviti podatke o prodaji u maloprodaji za jul mesec u utorak, za koji se očekuje da će pokazati porast tražnje na početku trećeg kvartala nakon manjeg porasta u junu.

SAD će takođe objaviti nedeljni izveštaj o inicijalnim zahtevima za naknadu od nezaposlenosti u četvrtak.

IZVEŠTAJI O POSLOVANJU KOMPANIJA U MALOPRODAJI

Sezona izveštavanja o poslovanju za drugi kvartal polako se završava, sa rezultatima S&P 500 koji pokazuju mešovitu sliku – kompanije premašuju procene analitičara kada je profit u pitanju, po najvišoj stopi u skoro dve godine, iako su rezultati prihoda opali na najnižu vrednost od početka 2020. godine.

Najveći američki maloprodavci trebali bi da objave svoje rezultate ove nedelje, što će investitorima pružiti važan uvid u zdravlje potrošnje, glavnog pokretača američke ekonomije.

Home Depot treba da izvesti pre otvaranja tržišta u utorak, Target će izvestiti pre otvaranja tržišta u sredu, a Walmart dan kasnije. Ostali veliki maloprodavci poput Macy’s, Nordstrom, Kohl’s i Lowe’s će izveštavati u narednim nedeljama.

unnamed 1
Izvor: Earnings Whisper

Investitori će se fokusirati na to šta maloprodavci imaju da kažu o tome kako inflacija utiče na marže, jer više cene smanjuju potrošačku moć domaćinstava.

PODACI IZ KINE

Ekonomska obnova Kine nakon COVID-19 je posustala u poslednjim mesecima nakon snažnog prvog kvartala, usled slabe domaće i inostrane tražnje.

Podaci od prošle nedelje su pokazali da su potrošačke cene u Kini zabeležile prvi godišnji pad u više od dve godine u julu, dodajući pritisak na donosioce odluka da učine više kako bi podržali ekonomiju.

PORAST CENA NAFTE

Cene nafte su porasle u petak nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) predvidela rekordnu globalnu tražnju i smanjenje zaliha, gurajući cene naviše tokom sedme uzastopne nedelje, što je najduži niz dobitaka od 2022. godine.

Tražnja je dostigla rekordnih 103 miliona barela dnevno u junu i mogla bi dostići novi vrhunac ovog meseca, predviđa IEA.

Sa druge strane, smanjenje proizvodnje iz Saudijske Arabije i Rusije postavilo je temelje za oštar pad zaliha tokom preostalog dela 2023. godine, što bi moglo dodatno podići cene nafte.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter