POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za narednu nedelju 08.-14.05.2023.

Inflacija

SAD će u sredu objaviti podatke o inflaciji u aprilu, a ekonomisti očekuju da će osnovni indeks potrošačkih cena, koji isključuje promenljive cene hrane i goriva, porasti za 5,5% na godišnjem nivou, nakon povećanja od 5,6% mesec dana ranije. Očekuje se da će se glavna stopa inflacije povećati za 5% godišnje.

To bi ukazivalo na to da, iako se pritisci na cene smanjuju, oni ostaju uporni.

Američka centralna banka objavila je svoje deseto uzastopno povećanje kamatnih stopa prošle nedelje, kao što se očekivalo, ali je nagovestila da bi mogla da prekine svoju agresivnu kampanju pooštravanja na svom sledećem sastanku u junu.

Izveštaj o zapošljavanju u aprilu od petka pokazao je da rast radnih mesta i povećanje plata ostaju otporni, potkopavajući strahove od mogućnosti recesije.
Pored CPI brojeva, ekonomski kalendar takođe sadrži indeks cena proizvođača.

Prodati u maju?

Stara poslovica „Prodaj u maju i odlazi“ odnosi se na ideju da je maj idealno vreme da se profitira od akcija i ostane van berze do posle leta.

Ova teza se zasniva na pretpostavci da je najbolji šestomesečni period u godini za prinose na berzi od novembra do aprila, dok je najslabiji od maja do oktobra.

Tokom poslednjih 50 godina, S&P 500 je u proseku ostvario 4,8 odsto između novembra i aprila, a samo 1,2 odsto između maja i oktobra, prema proračunima Rojtersa.

Tokom poslednjih 20 godina, učinak novembar-april u odnosu na maj-oktobar smanjio se na 1%. 

Bank of England

Očekuje se da će Banka Engleske povećati kamatne stope za još 25 baznih poena u četvrtak dok nastavlja borbu protiv inflacije.

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 10,1%, što je znatno više nego u evrozoni, a pogoršana je rastućim troškovima hrane i nestašicom na tržištu rada koja je povezana sa Bregzitom, što održava plate visokim.

Kombinacija visoke inflacije i zategnutog tržišta rada podstiče opklade za dalje povećanje kamatnih stopa ove godine, tako da će se pomno pratiti ažurirane projekcije centralne banke za rast i inflaciju.

Dan nakon odluke BOE, Ujedinjeno Kraljevstvo će objaviti podatke o BDP-u u prvom kvartalu za koje se očekuje da će ukazati na to da je rast ostao slab u prva tri meseca ove godine.

Pad cena nafte

Cene nafte su se oporavile u petak, ali su zabeležile treći sedmični pad.

Referentni Brent je završio sedmicu u padu od oko 5%, dok je sirova nafta pala za 7%, čak i nakon oporavka u petak. Oba merila su bila smanjena tri nedelje zaredom, prvi put od novembra.

Cene su dobile podsticaj nakon što je snažan izveštaj o zapošljavanju u SAD u petak ublažio zabrinutost zbog mogućnosti pada privrede.

Podaci o Kini

Niz ekonomskih podataka iz Kine u narednoj sedmici će ponuditi dalji uvid u neujednačen oporavak druge najveće svetske ekonomije nakon COVID-a.

Aprilski trgovinski podaci bi trebalo da budu objavljeni u utorak i očekuje se da će pokazati da je izvoz usporen nakon rasta u martu.

Podaci o inflaciji za april treba da budu objavljeni u četvrtak i očekuje se da će pokazati da pritisci na cene slabe.

Podaci od prošle nedelje pokazali su da je aktivnost u kineskom proizvodnom sektoru neočekivano smanjena u aprilu, dodajući pritisak na kreatore politike da podstaknu ekonomiju koja se bori da održi zamah usred smanjene globalne tražnje i stalne slabosti u sektoru nekretnina.

Analitičari upozoravaju da bi zamah mogao dodatno da se smanji jer domaća potrošnja tek treba da se oporavi u potpunosti i da je potrebna veća podrška politike.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter