POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za narednu nedelju 15.-21.05.2023.

Investitori će čekati na ažuriranje planova za podizanje gornje granice američkog duga ove nedelje, dok će svaka reč kreatora politike Federalnih rezervi biti analizirana radi uvida u buduću sudbinu kamatnih stopa. 

FED zvaničnici i podaci

Budući da su investitori zabrinuti da bi agresivno povećanje kamatnih stopa Fed-a moglo dovesti ekonomiju u recesiju, nastupi nekoliko zvaničnika centralne banke u narednim danima biće pažljivo ispraćeni.

Potpredsednik FED-a, Majkl Bar, će svedočiti pred Kongresom o nedavnim stresovima u bankarskom sektoru. Predsednik Fed-a Džerom Pauel i bivši šef Fed-a Ben Bernanke će u petak učestvovati na panel diskusiji o monetarnoj politici u Vašingtonu.

Drugi zvaničnici Fed-a koji bi trebalo da se pojave tokom nedelje su predsednik Fed-a Njujorka Džon Vilijams, guverner Fed-a Klivlenda Loretta Mester, predsednik Fed-a Mineapolisa Nil Kaškari i guverneri Filip Džeferson i Mišel Bouman.

Bovman je u petak rekao da će Fed verovatno morati ponovo da podigne stope ako inflacija ostane visoka.

SAD će takođe u utorak objaviti podatke o maloprodaji i industrijskoj proizvodnji za april, a očekuje se da će se maloprodaja ponovo oporaviti. Nedeljni izveštaj o početnim zahtevima za nezaposlene treba da bude objavljen u četvrtak.

Brige o plafonu duga

Zabrinutost zbog potencijalnog neplaćanja obaveza SAD već 1. juna opterećuje investitore, usred zastoja u Kongresu oko podizanja limita za zaduživanje.

Budžetska kancelarija Kongresa upozorila je u petak da se SAD suočavaju sa “značajnim rizikom” od neizvršenja obaveza u prve dve nedelje juna ako zakonodavci ne uspeju da povećaju iznos duga koji zemlja zakonski može da preuzme.

Razgovori između američkog predsednika Džoa Bajdena i najviših poslanika o podizanju gornje granice duga od 31,4 biliona dolara.

Republikanci insistiraju na drastičnom smanjenju potrošnje u zamenu za podizanje gornje granice duga, dok demokrate insistiraju da ta gornja granica duga nije odgovarajuće sredstvo za promene budžeta.

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi američko neizvršenje obaveza imalo “veoma ozbiljne posledice” za američku ekonomiju, kao i za globalnu ekonomiju, uključujući verovatno veće kamatne stope.

Berze

Američke berze završile su prošlu sedmicu uglavnom niže sa indeksima koji su pali i to: Dow Jones za 1,1%, S&P 500 za 0,3% i Nasdaq za 0,4% zbog kombinacije zabrinutosti u pogledu gornje granice duga i monetarne politike.

Podaci u petak koji pokazuju strmiji pad raspoloženja potrošača u SAD nego što se očekivalo su doprineli zabrinutosti da bi političko pregovaranje oko podizanja gornje granice duga moglo da izazove recesiju.

U međuvremenu, komentari zvaničnika Fed-a u petak dodali su neizvesnost oko toga da li će centralna banka pauzirati povećanje kamatnih stopa sledećeg meseca, kao što se očekivalo.

Ranije ovog meseca Fed je nagovestio da bi mogao da pauzira dalja povećanja kamatnih stopa jer još uvek procenjuje uticaj prethodnog pooštravanja, kao i efekat nedavnog stresa bankarskog sektora na pozajmice i kredite.

Sezona zarada se nastavlja u narednoj sedmici sa rezultatima kompanija uključujući Walmart, Home Depot i Cisco Systems.

Podaci evrozone/UK

Evrozona će u utorak objaviti revidirane podatke o BDP-u za prvi kvartal, a ekonomisti očekuju da će se ekonomija bloka povećati za samo 0,1 odsto u tri meseca do marta. Neki ekonomisti kažu da se stagnacija nastavila i da bi kasnije ove godine mogla da dovede do recesije.

Banka Engleske je nagovestila da će odluka o tome da li će ponovo povećati stope na sastanku u junu zavisiti od podataka o platama i inflaciji pre toga.

Podaci o Kini

Kina će u utorak objaviti niz ekonomskih podataka, uključujući izveštaje o maloprodaji, industrijskoj proizvodnji i investicijama u osnovna sredstva. Ekonomisti očekuju da će se maloprodaja i industrijska proizvodnja ubrzati velikom godišnjom stopom, dok se očekuje i značajan rast investicija u osnovna sredstva.

Ekonomski podaci iz Kine prošle nedelje ukazali su na to da se druga po veličini svetska ekonomija bori da dobije zamah usred neujednačenog oporavka nakon ukidanja ograničenja pandemije, dodajući sumnje u to koliko može doprineti rastu globalne ekonomije ove godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter