POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za nedelju pred nama 27.03. – 02.04.2023.

1. Previranja u bankarskom sektoru

Investitori su spremni za veća previranja u bankarskom sektoru nakon kolapsa dva američka zajmodavca ranije ovog meseca i prinudnog preuzimanja problematične Credit Suisse banke prošlog vikenda od strane rivalskog UBS-a.

Mnogi su zabrinuti da ove nedelje vrebaju druga neugodna iznenađenja u bankarskom sektoru.

Poslednjih dana investitori su se fokusirali na nemačkog giganta Deutsche Bank.
Akcije kompanije izgubile su više od četvrtine svoje vrednosti ovog meseca, uključujući pad od 8,5 odsto u petak, a troškovi zaštite od neispunjavanja obaveza po obveznicama su drasticčno porasli.

2. Buran prvi kvartal

Kako se burno prvo tromesečje bliži kraju, investitori iščekuju šta bi mogao da donese drugi kvartal.

U januaru je zabeležen rast akcija, pošto je pretnja od inflacije izgledala manje ozbiljno, a ekonomija delovala robusno.

Međutim, do kraja prvog kvartala su i neke kripto kompanije propale a akcije američkih regionalnih banaka pale nakon kolapsa banke Silicijumske doline. 

Predsednik Fed-a Džerom Pauel rekao je da bi bankarski stres mogao da izazove kreditnu krizu sa “značajnim” implikacijama na usporavanje ekonomije SAD.

Dok zvaničnici Fed-a i dalje vide dodatna povećanja kamatnih stopa kao snažnu mogućnost, finansijska tržišta sada favorizuju verovatnoću da uopšte neće biti povećanja na kraju sledećeg sastanka centralne banke u maju.

3. Američki podaci

Očekuje se da će ovo biti mnogo mirnija nedelja u ekonomskom kalendaru – vrhunac će biti u petak kada će biti objavljen osnovni indeks cena PCE – omiljena mera inflacije Fed-a. 

Podaci o poverenju potrošača za mart treba da budu objavljeni u utorak i verovatno će pokazati uticaj stresova u finansijskom sistemu.

Ostali izveštaji uključuju podatke o prodaji kuća, revidiranom BDP-u i početnim zahtevima za nezaposlene.

Nekoliko zvaničnika Fed-a takođe treba da govori tokom nedelje, uključujući guvernera Fed-a Filipa Džefersona, predsednicu Fed-a Bostona Suzan Kolins, predsednika Fed-a Ričmonda Toma Barkina i guvernere Kristofera Volera i Lizu Kuk.

4. Inflacija evrozone

Evrozona će u petak objaviti podatke o inflaciji gde se očekuje da će glavna inflacija usporiti, dok će se osnovna (bazna) stopa inflacije, koja isključuje cene hrane i goriva, ubrzati.

Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za 50 baznih poena ranije ovog meseca, na 3%, ali neki kreatori politike sada pozivaju na opreznije korake jer su prošla povećanja kamatnih stopa sada konačno imala uticaj na ekonomiju.

U međuvremenu, bankarska kriza je izazvala strahove da će kreditiranje usporiti, delujući kao kočnica za ekonomiju.

Šef Bundesbanke, Joakim Nagel, trebalo bi da govori u ponedeljak, a predsednica ECB Kristin Lagard će održati govor u Frankfurtu u utorak. 

5. Kineski PMI, inflacija u Tokiju

Kineski PMI podaci u petak će se pažljivo pratiti a investitori će pokušati da procene snagu oporavka druge najveće svetske ekonomije nakon ukidanja ograničenja pandemije.

U Japanu će podaci o inflaciji u Tokiju u petak biti u centru pažnje – očekuje se da će izveštaj pokazati da je inflacija premašila cilj Banke Japana od 2% deseti mesec zaredom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter