POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za sledeću nedelju 10.-16.04.2023.

Podatke o inflaciji u SAD i zapisnike Federalnih rezervi će investitori pažljivo ispratiti sledeće nedelje u potrazi za tragovima o kratkoročnom putu kamatnih stopa. Zatišje na tržištima kapitala biće testirano dok banke počinju sa zaradom u prvom kvartalu, a MMF objavljuje ažurirane prognoze globalnog rasta.

Američki CPI

Ekonomisti očekuju da će bazna inflacija potrošačkih cena, koja isključuje troškove hrane i goriva, porasti za 0,4% na mesečnom nivou, što predstavlja godišnji porast od 5,6%, u odnosu na 5,5% u februaru.

Podaci o inflaciji stižu zajedno sa najnovijim izveštajem o zapošljavanju u SAD koji je ukazao na stalnu zategnutost na tržištu rada, dodajući opklade da će Fed povećati kamatne stope na sastanku o monetarnoj politici 2-3. maja.

Ekonomski kalendar takođe sadrži martovske podatke o maloprodaji u petak, a ekonomisti očekuju još jedan pad pošto povišena inflacija narušava potrošačku moć domaćinstava. Izveštaji o početnim zahtevima za nezaposlene i inflaciji cena proizvođača biće objavljeni u četvrtak.

Sastanak FED-a

Kreatori politike FED-a jednoglasno su glasali za podizanje kamatnih stopa deveti put zaredom u martu, ukazujući da borba protiv inflacije ostaje njihov glavni prioritet.

Nedavna previranja u bankarskom sektoru dodala su strahovanja da bi agresivno monetarno pooštravanje moglo ne samo da odvede privredu u recesiju, već bi moglo da izazove još više bankrota banaka.

Nekoliko zvaničnika Fed-a takođe bi trebalo da se pojavi tokom nedelje, uključujući predsednika Fed-a Njujorka Džona Vilijamsa, predsednika Fed-a Filadelfije Patrika Harkera, predsednika Fed-a Mineapolisa Nila Kaškarija i predsednika Fed-a Ričmonda Tomasa Barkina.

Zarade banaka

Investitori će dobiti najnovije informacije o zdravstvenom stanju američkog bankarskog sektora nakon prošlomesečne krize izazvane kolapsom dva zajmodavca.

Glavne banke, uključujući JPMorgan (JPM) i Citigroup (C) treba da podnesu izveštaj u petak, a zatim Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS) i Bank of America (BAC) nedelju dana posle.

Prognoze MMF-a

Centralni bankari i ministri finansija okupiće se u ponedeljak u Vašingtonu kada Svetska banka i Međunarodni monetarni fond započinju prolećni sastanak.

MMF će u utorak objaviti svoju ažuriranu prognozu globalnog ekonomskog rasta.

Grupa ministara finansija G20 održaće razgovore u sredu.

Centralne banke

Banka Kanade će u sredu održati svoj najnoviji sastanak a očekuje se da će stope ponovo ostati nepromenjene.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter