POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za sledeću nedelju 17.-23.04.2023.

Sezona zarade

Bankarski teškaši započeli su sezonu zarada u petak, a JPMorgan, Citigroup i Wells Fargo su nadmašili očekivanja i profitirali od povećanja kamatnih stopa i ublažavanja straha od stresa u bankarskom sistemu.

Sezona zarada u prvom kvartalu dostiže puni zamah u narednoj sedmici, a očekuju se i rezultati od još nekoliko velikih banaka, uključujući Goldman Sachs, Morgan Stanley i Bank of America.
Tu je i duga lista kompanija uključujući Netflix, Teslu, IBM i Johnson & Johnson.

Analitičari sada očekuju da će zarada S&P 500 biti smanjena za 4,8% u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Refinitiva u petak. To se može uporediti sa njihovom prognozom od pre nedelju dana o padu od 5,2% u odnosu na isti period prošle godine u ovom kvartalu.

„Iako ne mislimo da će sezona zarada doneti mnogo dobrih vesti, očekivanja su dovoljno niska da bismo mogli da vidimo da će akcije ponovo rasti nakon rezultata“, napisala je Gina Bolvin, predsednica Bolvin Wealth Management Group u Bostonu.

Fed

Većina investitora se kladi da će Fed povećati stopu za još 25 baznih poena na svom sledećem sastanku o politici 3. maja, uprkos zapisniku sa martovskog sastanka centralne banke koji potvrđuje povećan rizik od recesije kasnije ove godine nakon nedavnih previranja u finansijskom sektoru .

Sjedinjene Američke Države takođe će objaviti podatke o postojećoj prodaji kuća, par regionalnih istraživanja proizvodnje i nedeljni izveštaj o početnim zahtevima za nezaposlene, za koje ekonomisti očekuju da će pokazati još jedno povećanje usred porasta otpuštanja od početka godine.

PMI podaci

Evrozona, SAD i UK će u petak objaviti podatke PMI (indeks menadžera kupovine), a posmatrači tržišta će tražiti znake da li nedavna previranja u bankarskom sektoru već utiču na ekonomski rast.

Prošle nedelje je Međunarodni monetarni fond smanjio svoju prognozu globalnog rasta i upozorio da problemi u finansijskom sektoru znače da je veća verovatnoća da će globalna ekonomija podbaciti nego nadmašiti procene.

PMI podaci bi trebalo da pokažu da li se rast usporava i, ako da, koliko brzo. Ovo pitanje brzo postaje glavni pokretač tržišta kako se centralne banke približavaju kraju svojih ciklusa pooštravanja.

Tržišta se klade na to da će Fed sniziti stope do kraja godine, što je očekivanje zasnovano na velikom američkom usporavanju ptivrede.

UK podaci

Ujedinjeno Kraljevstvo će u utorak objaviti februarske podatke o zaposlenosti, a dan kasnije i podatke o martovskoj inflaciji, koji bi mogli da utvrde da li će zvaničnici Banke Engleske odlučiti da povećaju kamatne stope za još 25 baznih poena na sastanku sledećeg meseca.

Inflacija je neočekivano porasla na 10,4% u februaru, podstaknuta višim cenama hrane. Ekonomisti očekuju da će se inflacija vratiti na jednocifrene vrednosti u martu, ali bi to i dalje bilo znatno iznad stope inflacije u ostatku Evrope i SAD.

Dok je britanska ekonomija uspela da izbegne recesiju, rast je stagnirao tokom prošle godine.

Tržišta predviđaju da će BoE povećati kamatne stope sledećeg meseca na 4,5% sa 4,25%, što bi bilo dvanaesto uzastopno povećanje stope od decembra 2021.

Podaci o Kini

Kina će u utorak objaviti niz ekonomskih podataka, uključujući izveštaje o bruto domaćem proizvodu u prvom kvartalu, martovskoj maloprodaji i industrijskoj proizvodnji, pri čemu se učesnici na tržištu nadaju većoj jasnoći o neujednačenom oporavku druge najveće svetske ekonomije.

Dok kineski izvoz raste, kreditni rast je solidan, inflacija i dalje prigušena, potrošački i industrijski sektor bore se da se oporave nakon udarca oštrih ograničenja iz ere pandemije.

Kreatori politike su se obavezali da će pojačati podršku privredi, koja je prošle godine zabeležila jedan od najgorih rezultata u skoro pola veka zbog strogih ograničenja COVID-19.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter