POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tornado uništio Pfizer-ove magacine u Severnoj Karolini

Većina štete od tornada u Pfizer Inc pogonu u Rocky Mountu, Severna Karolina, bila je u magacinu, a ne u proizvodnim pogonima, rekao je izvršni direktor Albert Bourla u petak, čime su ublažene zabrinutosti zbog dugotrajnog nedostatka lekova iz tog pogona.

Tornado koji je pogodio lokaciju u sredu potpuno je uništio magacin, ali se čini da proizvodni pogoni nisu pretrpeli velike štete.

Ipak, Bourla je na konferenciji za novinare u Rocky Mountu saopštio da će saniranje štete biti ozbiljan zadatak. Ponovno pokretanje pogona na tom mestu potrajaće nedeljama, čak i ako nema strukturnih oštećenja.

“Mi radimo punom brzinom da ponovo pokrenemo ovaj proizvodni pogon”, rekao je Bourla, napomenuvši da su ekipe radile na ponovnom uspostavljanju napajanja pogona. U međuvremenu, kompanija pokušava da identifikuje alternativne proizvodne lokacije u SAD-u.

Rocky Mount pogon je jedna od najvećih fabrika za sterilne injekcione lekove na svetu. Njegovi proizvodi obuhvataju anesteziju, analgetike i lekove protiv infekcija za upotrebu u bolnicama.

Gotovo 25% sterilnih injekcionih lekova koje Pfizer proizvodi za američke bolnice proizvodi se upravo na tom mestu, prema podacima sajta kompanije.

Nestašica lekova u SAD-u je već blizu desetogodišnjeg maksimuma, prema Američkom društvu farmaceutskih zdravstvenih sistema, a nestašice izazvane oštećenjem u Pfizerovom pogonu mogu dodatno opteretiti bolnice.

Bourla je rekao da Pfizer ima oko šest nedelja zaliha kako bolnice ne bi osetile nedostatak lekova nekoliko nedelja.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je kasno u petak saopštila da tesno sarađuje sa Pfizerom kako bi procenila uticaj štete na postrojenju kompanije, dodajući da ne očekuje značajne posledice na snabdevanje, s obzirom da se proizvodi trenutno nalaze u bolnicama i distributivnom sistemu.

FDA je dodala da je pokrenula korake za umanjenje štete za proizvode proizvedene u ovom pogonu, koji su već u nestašici, ili mogu biti izloženi nestašici, tražeći od drugih proizvođača da se pripreme da povećaju proizvodnju, ako je potrebno.

Uticaj oštećenja magacina biće manje ozbiljan nego da su ozbiljno pogođena područja za proizvodnju, rekla je Soumi Saha, potpredsednica za vladine poslove u Premier Inc, koji kupuje lekove u ime bolnica i zdravstvenih sistema.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter