POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Toyota i Daimler postigli dogovor o kombinovanju operacija japanskih kamiona

Daimler Truck Holding AG i Toyota Motor Corp postigli su preliminarni dogovor o kombinovanju svojih kamionskih jedinica u Japanu, saopštile su kompanije u utorak.

Prema memorandumu o razumevanju (MOU), kompanije Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corp u vlasništvu Daimlera i podružnice Tojote Hino Motors Ltd biće kombinovane pod holding kompanijom, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će akcije nove kompanije biti uvrštene na prvo tržište Tokijske berze.

Kompanije vide povezivanje kao priliku da postignu obim koji im je potreban za tehnološki napredak, rekao je izvršni direktor Daimler Truck-a Martin Daum na konferenciji za novinare u Tokiju.

„Ubrzavamo ka nultim emisijama, ali postoji jedan veliki izazov, a to su potrebna sredstva“, rekao je Daum. „Postoji samo jedan način da ovaj paralelni tehnološki razvoj funkcioniše: ekonomija obima.

Organizacija prodaje na globalnom nivou će ostati odvojena, ali će se dve kompanije baviti zajedničkim razvojem, nabavkom i proizvodnjom, rekao je on.

Daimler Truck i Toyota će ravnopravno ulagati u kompaniju i sarađivati na razvoju vodonika i drugih tehnologija u oblastima kao što su povezanost i autonomna vožnja, navodi se u njihovom saopštenju.

Vodonik bi bio “budućnost” mobilnosti automobila, jer je bio rešenje za neutralnost ugljenika, dodao je Daum.

Kompanije očekuju da će potpisati konačan ugovor u prvom kvartalu 2024. i zaključiti transakciju do kraja sledeće godine, rekli su oni.

Prošle godine je komisija zadužena za istragu skandala sa emisijama u Hinu, koji je 2001. postala podružnica Tojote, otkrila da je proizvođač kamiona i autobusa falsifikovao podatke o emisiji motora još od 2003. godine.

Četiri rukovodioca kompanije Hino, uključujući one koji nadgledaju proizvodnju i usklađenost, odstupili su zbog skandala prošlog oktobra. Predsednik Satoši Ogiso, koji ostaje na svom mestu, vratio je polovinu svoje mesečne naknade za šest meseci.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter