POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Toyota ima za cilj skok profita od 10% i robusnu prodaju električnih vozila 

Toyota Motor Corp je u sredu saopštila da očekuje da će operativni profit porasti za 10% ove poslovne godine, uz petostruki skok u prodaji čisto električnih vozila (EV) usled ublažavanja prekida globalnog lanca snabdevanja zbog nedostatka čipova.

Plan rasta je predstavio novi izvršni direktor Koji Sato, a koji signalizira agresivniji pritisak na elektrifikaciju vozila od strane ove japanske firme koja je u prošlosti imala potpuno pasivan pristup električnim automobilima.

Najveći svetski proizvođač automobila bi trebalo da ostvari prodaju od 202.000 vozila širom sveta ove poslovne godine do marta 2024. – što je više od pet puta u odnosu na 38.000 jedinica prošle godine.

Toyota predviđa da će operativni profit porasti na 22,2 milijarde dolara ove poslovne godine, u skladu sa prosečnom prognozom analitičara od 3,02 biliona jena.

Taj cilj je došao nakon što je operativni profit za četvrti fiskalni kvartal do marta porastao za više od trećine na 626,9 milijardi jena – što je lako nadmašilo procene analitičara od 553,46 milijardi jena.

Ali Sato je rekao da potražnja za vozilima na baterije u Kini u velikoj meri predstavlja novu potrebu na tržištu i da je odvojena od tražnje za hibridnim vozilima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter