PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Toyotina globalna proizvodnja vozila porasla je za 44,3% u avgustu i bila je rekordna za mesec dana

Toyota Motor Corp saopštila je u četvrtak da je njena globalna proizvodnja vozila porasla rekordnim tempom za mesec avgust, pošto se sektor oporavio od pandemije COVID-19 i povećao proizvodni kapacitet, uglavnom u inostranstvu.

Najava nudi malo olakšanja za japanskog proizvođača automobila, koji je bio pod lupom da li može da se pridržava svog godišnjeg cilja proizvodnje od 9,7 miliona vozila, iako Kina povlači ograničenja pandemije i nedostatak čipova pokazuje neke znake ublažavanja.

Proizvodnja vozila je porasla za 44,3% u avgustu na godišnjem nivou, što je prvi rast od marta. Najveći svetski proizvođač automobila po prodaji je prošlog meseca proizveo 766.683 vozila širom sveta, iznad svog cilja od oko 700.000 i više od prošlogodišnje proizvodnje od 531.448.

Proizvodnja je porasla uglavnom u inostranstvu, pri čemu je domaća proizvodnja porasla za 5,6% na godišnjem nivou, a proizvodnja u inostranstvu skočila je za 65,1% u odnosu na prošlu godinu, što je takođe rekordan rast za mesec avgust.

Toyota je uspela da obezbedi više poluprovodničkih komponenti nego što se očekivalo prvenstveno u Aziji, regionu gde takođe postoji velika potražnja od strane potrošača, pošto je manjak čipova smanjen, rekao je portparol.

Ipak, Toyota je saopštila da su izgledi i dalje neizvesni zbog globalnog nedostatka čipova i izbijanja COVID-19.

Prošle nedelje, kompanija je saopštila da planira da proizvede oko 800.000 vozila širom sveta u oktobru, što je oko 100.000 manje od prosečnog mesečnog plana proizvodnje, zbog nestašice poluprovodnika.

„Industrija u celini doživljava uspone i padove“, rekao je Koiči Sugimoto, viši analitičar u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. „To ne znači da uopšte nije dobro , ali to ne znači ni da je u stalnom porastu. Situacija je i dalje nepredvidiva“.

Proizvodnja u prvih pet meseci tekuće fiskalne godine koja je počela u aprilu sada je 6,7 odsto manja od prvobitnih planova kompanije, za razliku od 10,3 odsto prošlog meseca, prema proračunu Rojtersa na osnovu podataka kompanije.

Prodaja u inostranstvu takođe je dostigla rekord u avgustu, podstaknuta oporavkom od pada prodaje prošle godine zbog izbijanja koronavirusa u Kini i ostatku Azije.

Prodaja u inostranstvu porasla je za 8,9% u avgustu na godišnjem nivou na 694.272 vozila, dok je u Japanu pala za 25,8% na 82.775 vozila jer su nestašica u snabdevanju delova i epidemije COVID-19 poremetile proizvodnju.

Predsednik Toyote Akio Tojoda trebalo bi da prisustvuje konvenciji američkih nacionalnih dilera u četvrtak u Las Vegasu, obeležavajući njegovo prvo lično pojavljivanje pred američkim dilerima od pandemije.

Toyotina proizvodnja u SAD porasla je za 11,9% u avgustu u odnosu na prethodnu godinu, što je prvo povećanje od marta, zahvaljujući povećanju proizvodnih kapaciteta i činjenici da je nestašica poluprovodnika i drugih komponenti dovela do obustave u američkim fabrikama prošle godine.

S druge strane, prodaja u SAD pala je prošlog meseca za 9,8%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter