PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Trajna pomeranja inflacije mogla bi značiti nestabilniju politiku – Barkin iz FED-a

Promene u globalnim lancima snabdevanja, demografske promene i narušeni trgovinski odnosi mogu učiniti inflaciju u budućnosti nestabilnijom i primorati Federalne rezerve i druge centralne banke da odgovore u naturi, rekao je u ponedeljak predsednik Federalnih rezervi Ričmonda Tomas Barkin.

Još nije jasno, rekao je Barkin na tehnološkoj konferenciji Fed-a u Atlanti, da li će se neke od promena u globalnoj ekonomiji koje su započele tokom pandemije koronavirusa, poput prelaska preduzeća na skuplje, ali otpornije izvore snabdevanja, pokazati trajnim.

Ali ako to urade, „veća je verovatnoća da ćemo se suočiti sa periodima sa stvarnim silama koje vrše kratkoročne inflatorne pritiske“, nego što je to bio slučaj poslednjih decenija, rekao je Barkin. „Ovi pritisci bi mogli da otežaju „proveravanje“ kratkoročnih šokova. Oni bi mogli da učine puteve postepenog povećanja stope manje efikasnim. Mogli bi učiniti intervencije funkcionisanja tržišta nešto složenijim.“

Za centralne banke „naši napori da stabilizujemo inflatorna očekivanja mogli bi da zahtevaju periode u kojima ćemo pooštriti monetarnu politiku više nego što je to bio naš nedavni obrazac“, rekao je Barkin.

Izgledi da će centralne banke biti prisiljene na stalno agresivniju politiku predstavljale bi veliku promenu za globalna tržišta. Ciljna kamatna stopa Fed-a, na primer, bila je blizu nule tokom većeg dela poslednjih 15 godina, au poslednjem ciklusu pooštravanja Fed-a nikada nije dostigla 2,5%.

Sada je preko 3% i možda će dostići više od 4,5% početkom sledeće godine.

Ako su snage koje su pomogle da se inflacija učvrsti poslednjih godina smanjene pandemijom, onda bi visoke stope i brži ciklusi pooštravanja centralne banke mogli postati norma.

„Ne želim da proglašavam dugoročnu promenu preovlađujućih vetrova kada još uvek ne znamo tačno kako će se odigrati era pandemije… Nikada ne računajte dezinflatorne sile“, rekao je Barkin.

Ipak, alternativno, Fed se može suočiti sa izazovom ne samo u određivanju politike, već iu njenom objašnjavanju.

“Tokom poslednjih 10 godina, naši ciljevi inflacije i zapošljavanja nisu bili u sukobu tokom kreiranja politike. Kao takve, odluke Fed-a su relativno lako objasniti”, rekao je Barkin. Ako se to promeni, „moraćemo da budemo kristalno jasni da rastuća ekonomija i maksimalno zapošljavanje zahtevaju stabilne cene i da ćemo ostati posvećeni rešavanju inflatornih naleta”.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter