POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Trećina ukupne ponude Bitkoina je izgubljena? Šta ovo znači za cenu BTC?

Nedavni podaci kompanije za analizu blokčejna, IntoTheBlock, pokazuju da bi otprilike 29% ukupne ponude Bitkoina, moglo biti izgubljeno zauvek, ne pokazujući znakove kretanja više od pet godina. Ovo naglašava inherentni atribut Bitkoina (BTC) – njegovu ograničenost – jer se samo 21 milion novčića može iskopati. Međutim, sama karakteristika koja povećava privlačnost Bitcoina za investitore je mač sa dve oštrice, što dovodi do rizika od nepovratnog gubitka imovine ako se privatni ključevi zagube ili zaborave.

IntoTheBlock je nedavno skrenuo pažnju na značajan porast neaktivnih Bitcoin adresa. „Naši podaci pokazuju da se 29% BTC-a nije pomerilo više od pet godina. Moguće je da se veliki deo ovoga odnosi na izgubljene novčiće“, navela je kompanija u svom tvitu.

On-chain metrički monitor Glassnode Alerts je dodao težinu ovim nalazima, ukazujući da je ukupna količina HODL ili izgubljenih Bitkoina dostigla najviši nivo u istoriji. S obzirom da se trenutna cena jednog Bitcoina kreće oko 30.000 dolara, ovo predstavlja više od 235 milijardi dolara u BTC-u koji su potencijalno izgubljeni zauvek.

Budućnost Bitkoina 

Tokom prošle godine, institucionalno interesovanje za Bitkoinom je značajno poraslo, a kompanije kao što je MicroStrategy proširile su svoj BTC portfolio. Porast broja statičnih adresa može sugerisati da sve više pojedinaca i entiteta usvaja bitkoin kao dugoročnu investicionu strategiju, a ne za trenutno trgovanje ili potrošnju. Međutim, to takođe može značiti da je značajan obim bitkoina trajno izgubljen, posebno od strane ranih korisnika.

Uzimajući u obzir sklonost ranih investitora da prodaju na ogromnom porastu cene bitkoina, čini se da je druga mogućnost verovatnija. Tokom godina, cena bitkoina je naglo porasla, čineći čak i skromne količine iz ranih dana sada neverovatno vrednim. Da su ovi investitori i dalje imali pristup ovim neaktivnim Bitcoin adresama, razumno je pretpostaviti da bi do sada bili aktivirani.

Kako BTC nastavlja svoj put ka opšteprihvaćenosti, mnogi pojedinci, privučeni perspektivom, ušli su u carstvo kriptovaluta bez potpunog razumevanja kako da pravilno obezbede svoje privatne ključeve. Značajan primer je Stefan Tomas, programer sa sedištem u San Francisku koji nije u mogućnosti da pristupi svojim Bitcoin fondovima – od 7.002 bitkoina – jednostavno zato što ne može da se seti lozinke za svoj digitalni novčanik.

Sa ograničenim zalihama Bitkoina, njegova sve veća ograničenost, praćena izgubljenim novčićima, mogla bi dodatno poboljšati njegovu privlačnost kao skladište vrednosti. Ovo bi, zauzvrat, moglo potencijalno da podstakne povećanje cena usled rastuće tražnje i smanjene ponude.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter