POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Trezor je potvrdio neplaćanje obaveza SAD već 1. juna bez povećanja gornje granice duga

Ministarstvo finansija SAD ponovilo je u ponedeljak da očekuje da će moći da plati račune američke vlade samo do 1. juna bez povećanja limita duga, ostavljajući samo 10 dana pregovaračima Bele kuće i republikancima iz Kongresa da postignu dogovor.

U svom trećem pismu Kongresu za tri nedelje, ministarka finansija Dženet Jelen je rekla da je „velika verovatnoća“ da agencija neće ispuniti sve obaveze plaćanja vlade SAD od početka juna, bez akcije Kongresa za povećanje gornje granice duga od 31,4 triliona dolara.

Jelen je saopštila da su procene, u skladu sa njenim poslednjim pismom Kongresu od 15. maja, zasnovane na trenutno dostupnim podacima, ali savezni prihodi, izdaci i dug i dalje mogu da variraju. 

Američki predsednik Džo Bajden, koji je prekinuo svoj put u Aziju radi pregovora o plafonu duga, sastaće se sa republikanskim predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem u 17:30, nakon što su se njihovi pomoćnici sastali na više od dva sata u ponedeljak.

Makarti je rekao novinarima da su razgovori bili „na dobrom putu“ uoči sastanka.

Jelen je više puta upozoravala da bi neuspeh Kongresa da podigne savezno ograničenje zaduživanja izazvao „ekonomsku i finansijsku katastrofu“ za američku i globalnu ekonomiju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter