POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tri najveće australijske rudarske kompanije izgubila su tržišnu vrednost od 11 milijardi dolara

Po trenutnim cenama, tri najveća rudara u Australiji će izgubiti više od 16 milijardi australijskih dolara (11,12 milijardi dolara) na tržišnoj vrednosti u ponedeljak, zbog rasprodaja robe, slabljenja kineske tražnje i pojačane brige o svetskoj recesiji.

Akcije Rio Tinta koje se kotiraju u Australiji trebalo bi da izgube skoro 2 milijarde australijskih dolara, BHP više od 10 milijardi australijskih dolara, a Fortescue Metals preko 4 milijarde australijskih dolara.

Manju potražnju za gvozdenom rudom ometa niža proizvodnja u kineskim čeličanama, dok su cene roba poput bakra i aluminijuma pale zbog straha da bi agresivno povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD i drugih centralnih banaka moglo dovesti svetsku ekonomiju u recesiju .

Tri australska rudarska velikana već su izgubila oko 30 milijardi australskih dolara na tržišnoj vrednosti ovog meseca, a trebalo bi da izgube treću nedelju zaredom nakon što su u ponedeljak dostigli višenedeljni minimum.

BHP i Rio Tinto trguju na jednomesečnom minimumu, dok je Fortescue na tromesečnom minimumu.

Činilo se da su favorizovali ovo drugo, verujući da će pad potražnje za robom biti praćen oporavkom na čelu sa rudarima i da će brige oko recesije i inflacije biti zamenjene oporavkom.

Analitičari JP Morgan su podvukli zabrinutost sektora, ali su rekli da će dalja podrška vlade, kao i smanjenje karantina zbog COVID-19 u Kini, podstaći ponovno oživljavanje u drugoj polovini 2022, i zadržali su svoje “neutralne“ izglede za Rio Tinto i BHP.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter