POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tri stvari koje treba pratiti: Izveštaj o poslovima, podaci o uslugama, fabričke porudžbine

Privatni platni spiskovi ADP-a bili su jači od očekivanog, a nova potraživanja za nezaposlene bila su niža od očekivanog. To je dobro za radnike, ali investitori su taj trend protumačili kao ohrabrivanje Federalnih rezervi da duže drže kamatne stope više. Fed želi da ukroti kamatne stope i u tom procesu treba da ohladi tržište rada.

Informacije pripremaju vladin izveštaj o zapošljavanju u petak, koji pruža sveobuhvatniju analizu nego samo gledanje privatnih platnih spiskova. Fed će posmatrati brojke kako bi procenio da li zategnuto tržište rada pokazuje znake ublažavanja. Već očekuje da će stopa nezaposlenosti, koja se nedavno kretala oko 3,7%, porasti ove godine kako ekonomski uslovi slabe.

Fed se ponovo sastaje u februaru i očekuje se da će podići kamatne stope za još jednu četvrtinu procentnog poena, što je sporije nego na prethodnim sastancima. Ali zvaničnici Fed-a su ove nedelje govorili o ciljanju terminalne stope veće od prvobitno predviđene ove godine, jer su kamatne stope i dalje povišene. Investitori su se nadali znacima da će Fed pauzirati ili okrenuti.

Podaci od petka takođe uključuju očitavanja sektora usluga i fabričkih porudžbina. Sledeće nedelje će biti objavljen najnoviji niz podataka o inflaciji.

Evo tri stvari koje bi sutra mogle uticati na tržišta:

1. Izveštaj o poslovima

Očekuje se da će decembarski izveštaj o zapošljavanju pokazati da je privreda dodala 200.000 radnih mesta prošlog meseca, što bi bilo manje od 263.000 novih u novembru. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati na 3,7%, a analitičari će pratiti stopu učešća u radu. Podaci treba da budu objavljeni u 8:30 ET (13:30 GMT).

2. Podaci o uslugama

ISM neproizvodni PMI treba da izađe u 10:00 ET, a analitičari očekuju da će decembarsko očitavanje biti 55 u odnosu na 56,5 prijavljenih za prethodni mesec.

3. Fabričke narudžbine

Fabričke porudžbine za novembar takođe stižu do 10:00 ET. Analitičari očekuju pad od 0,8% u poređenju sa dobitkom od 1% u prethodnom čitanju. To bi bilo prvo negativno čitanje od jula.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter