POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Trumpov pretres, Samsung pardon, Evropske cevi, Rivian – šta pomera tržište

Pretres kuće Donalda Trampa na Floridi povezan je sa nuklearnim dokumentima, dok je ključni zvaničnik Samsunga pomilovan. Zalihe u SAD bi trebalo da se otvore više, dok bi rast cena energije mogao da podstakne nastavak izgradnje gasovoda između Španije i Francuske.

1. Trampova nuklearna potraga

Svađa oko pretresa kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa preti da će postati nuklearna!

Američki federalni agenti tražili su dokumente u vezi sa nuklearnim oružjem kada su pretresli Trampov dom na Floridi ranije ove nedelje, navodi se u izveštaju Vašington posta.

Tramp je u ponedeljak rekao da “racija” “nije neophodna ili odgovarajuća” jer je sarađivao sa relevantnim vladinim agencijama, sugerišući da je taj potez politički motivisan.

Zakon o predsedničkoj evidenciji predviđa da su zvanični dokumenti koje su kreirali ili primili predsednici ili njihovi glavni pomoćnici vlasništvo SAD, a ne lična svojina predsednika, i da treba da se deponuju u Nacionalnoj arhivi.

2. Samsungov potpredsednik pomilovan

Potpredsednik kompanije Samsung Electronics Džej I. Li je tražen čovek.

Južnokorejski predsednik pomilovao je poznatog biznismena u petak, a ministarstvo pravde je reklo da je poslovni lider potreban da pomogne u prevazilaženju „nacionalne ekonomske krize“.

Li je već na uslovnoj slobodi nakon što je odležao 18 meseci u zatvoru zbog podmićivanja, pa bi se pomilovanje moglo smatrati uglavnom simboličnim, ali bi se njegov povratak u korist mogao pretvoriti u neke velike investicije Samsunga, najvećeg proivođača pametnih telefona na svetu i memorijskih čipova.

Južna Koreja, četvrta po veličini azijska ekonomija, bori se sa rastućom inflacijom i slabljenjem tražnje, i stoga bi vrsta investicije koju bi Samsung mogao da pruži bila veoma dobrodošla.

tesla 4255619 1280
Trumpov pretres, Samsung pardon, Evropske cevi, Rivian - šta pomera tržište 2

3. Akcije opet gore; Rivian u fokusu

Američka tržišta akcija bi trebalo da se otvore više, usred sve veće nade da je inflacija možda dostigla vrhunac, barem na godišnjem nivou.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Rivian, čiji podaci o prihodima kasno u četvrtak ukazuju na bolji napredak od očekivanog sa njegovim povećanjem, i Treasure Global, nakon eksplozivnog debija koji ga je video porasti za čak 350%.

4. Gasovod Španija-Francuska mogao bi da bude gotov do sledećeg leta

Pretnja da će Rusija povući gas iz Evrope koncentrisala je umove u glavnim gradovima kontinenta, a novi gasovod koji povezuje Španiju i Francusku potencijalno bi mogao biti otvoren do sledećeg leta.

„Ova nova interkonekcija, ovaj gasovod bi mogao da proradi za oko 8 ili 9 meseci na južnoj strani granice, odnosno od Pirineja do Španije“, rekla je španska ministarka energetike Tereza ​​Ribera u intervjuu u petak.

Prvobitno pušten u rad 2003. godine, gasovod je trebalo da transportuje gas iz Alžira preko Španije do ostatka Evropske unije. Ali nakon nekoliko godina rada, projekat je napušten 2019. zbog sumnje u njegov uticaj na životnu sredinu i profitabilnost.

5. Gorivo uglavnom nepromenjeno; Nastavljaju se isporuke ruske nafte

Cene sirove nafte su bile nepromenjene, nakon što je ruski operater naftovoda Transneft nagovestio da bi isporuke nafte u tri zemlje centralne Evrope mogle uskoro da se nastave. Ruske novinske mreže citiraju Transneft da je njegova plaćanja tranzitnih taksi prihvatila Evropska banka, očigledno otklanjajući birokratsku prepreku koja je dovela do zaustavljanja isporuka 4. avgusta.

Broj opreme Baker Hughesa i nedeljni podaci o pozicioniranju CFTC-a(komisija za regulaciju derivata) zaokružuju nedelju. Prošlonedeljni brojevi su pokazali najveći nedeljni pad operativnih naftnih platformi za skoro godinu dana, a neto špekulativne duge pozicije u američkim fjučersima sirove nafte na najnižem nivou u više od šest godina (iako neto dugovi u drugim energetskim ugovorima nisu bili tako niski).

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter