POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tržišni um – gde se nalazimo?

Ako je zabrinutost tržišta prešla sa inflacije na ekonomsku recesiju, nema znakova da centralne banke slušaju.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli jasno je stavio do znanja gde su njegovi prioriteti, obećavajući da će inflaciju vratiti na cilj „bez ako ili ali“, čak i sa ekonomijom koja je skoro sigurno krenula ka kontrakciji.

To znači da je povećanje stope od 50 baznih poena sada u igri za sastanak BoE 4og avgusta.

Niti druge centralne banke ne sede na rukama. Nakon šestog uzastopnog povećanja kamatne stope Novog Zelanda, možda ćemo kasnije u sredu videti kretanje u Kanadi za 75 baznih poena. Južna Koreja je ostvarila neviđeno povećanje stope od pola poena, a očekuje se da će Čile podići stope na 9,5% kasnije tokom dana.

Što se tiče Sjedinjenih Država, gde se očekuje da se kamatne stope udvostruče do kraja godine, Međunarodni monetarni fond smanjio je svoje prognoze rasta za 2022. na 2,3%, 0,6 procentnih poena ispod onoga što je predvideo pre samo mesec dana.

Štaviše, kriva prinosa 2-godišnje/10-godišnje Trezora pokazuje najveću inverziju u više od decenije, klasičan signal recesije.

Dakle, sve oči su sada uprte u junsku inflaciju u SAD za koju se očekuje da će iznositi 8,8%. Ali ako se „osnovni“ CPI – inflacija minus cene hrane i energije – zaista ohladi kako se očekuje na 5,7%, to bi moglo omogućiti tržištima da povuku neke opklade na pooštravanje politike Fed-a.

Takođe može ponuditi predah evru, koji se još uvek koleba na ivici pariteta sa dolarom. Međutim, u svim namerama, evro je u paritetu. Bez obzira da li klizi čak niže, zavisi od toga kako se zalihe energije oblikuju.

Evropske akcije se otvaraju slabije, iako su fjučersi na Volstritu i dalje čvršći tokom dana.

Ključni događaji koji bi trebalo da daju više smera tržištima u sredu:

-Poslovno raspoloženje u Japanu prigušeno nedostatkom čipa, troškovima sirovina

-Izvoz Kine u junu porastao 17,9% g/g, uvoz porastao 1%

  • Britanska ekonomija je u maju porasla za 0,5% mesečno,
  • Industrijska proizvodnja evrozone

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter