PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Tržište nekretnina zbog smanjene potražnje bi uskoro moglo da se sruši

VAŽNE NAPOMENE

  • Prosečna ugovorna kamatna stopa na hipoteku na 30 godina sa fiksnom kamatnom stopom za usklađene sume zajma od 647.200 dolara ili manje skočila je na 5,40 odsto sa 5,33 odsto.
  • Zahtevi za hipoteku za kupovinu kuća opali su za 7% tokom nedelje i bili su 21% niži nego u istoj nedelji prošle godine.
  • Potražnja za refinansiranjem je opala za 6% tokom nedelje i 75% na godišnjem nivou.
  • Hipotekarne stope ponovo rastu nakon kratkog pada u maju, a tržište nekretnina i dalje pati od nedostatka listinga. Kao rezultat toga, potražnja za hipotekama je niska.

Prema desezoniranom indeksu Udruženja hipotekarnih bankara, ukupan obim zahteva za hipoteku je opao za 6,5 odsto prošle nedelje u poređenju sa prethodnom nedeljom. Potražnja je pala na najniži nivo u poslednje 22 godine. Prosečna ugovorna kamatna stopa za 30-godišnje hipoteke sa fiksnom kamatnom stopom sa odgovarajućim iznosima kredita od 647.200 dolara ili manje porasla je na 5,40 procenata sa 5,33 procenta, uz povećanje poena na 0,60 procenata sa 0,51 procenata (uključujući naknadu za odobrenje) za kredite sa 20 procenata učešće. Potražnja za refinansiranjem, koja je najosetljivija na nedeljna kretanja kamatnih stopa, ove nedelje je opala za dodatnih 6% i bila je 75% niža nego u istoj nedelji prošle godine.

Velika većina nosilaca hipoteke trenutno ima stope koje su daleko niže od sadašnje, a oni koji žele da uzmu gotovinu iz svojih kuća odlučuju se za drugu hipoteku radije nego za refinansiranje svojih prvih zaloga. Iako su stope ostale niže nego četiri nedelje ranije, one su ostale dovoljno visoke da uguše aktivnost refinansiranja. Samo su vladina refinansiranja donekle porasla prošle nedelje. Zahtevi za hipoteku za kupovinu kuća opali su za 7% tokom nedelje i bili su 21% niži nego u istoj nedelji prošle godine.

Tržište kupovine je oštećeno konstantno niskom dostupnošću kuća i nedavnim porastom hipotekarnih stopa.“ „Ova rastuća pitanja pristupačnosti bila su posebno teška za potencijalne kupce koji prvi put dolaze.

Hipotekarne stope su porasle znatno više od početka nedelje prema nedavnim anketama. Nakon što su u prethodnim mesecima bile mnogo veće, stope su ostale u uskom rasponu nekoliko nedelja. Postoji potencijal da visoke granice tog opsega na kraju budu gornja granica za stope.

Sa kritičnim podacima o inflaciji koji treba da budu objavljeni u petak ujutro, rizik od volatilnosti se nastavlja.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter