POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

TSMC- Očekuje se pad zarade od 27%

Očekuje se da će tajvanski proizvođač čipova TSMC u četvrtak izvestiti o padu neto dobiti u drugom kvartalu od 27%, pošto globalni ekonomski problemi umanjuju tražnju za poluprovodnicima, iako analitičari smatraju da će se poslovni učinak verovatno poboljšati u tekućem kvartalu.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, najveći proizvođač čipova na svetu i glavni dobavljač Apple-a i Nvidia-e, verovatno će prijaviti neto profit za period april-jun od 5,58 milijardi USD, što je manje sa 237 milijardi tajvanskih dolara u odnosu na godinu dana ranije.

Predviđeni pad profita delimično odražava snažan učinak u prethodnoj godini, kada je kompanija još uvek bila u velikoj meri izložena zaostaloj tražnji nakon pandemije.

Analitičari tajvanske kompanije Fubon Investment rekli su da očekuju da će drugi kvartal biti dno ciklusa trenutnog pada, ali da bi, iako bi se situacija trebala poboljšati u trećem kvartalu.

Viši rukovodilac jednog tajvanskog fonda rekao je Rojtersu da će se profit u trećem kvartalu vratiti na normalne nivoe s obzirom na očekivanja o tražnji za veštačkom inteligencijom i lansiranje novih iPhone-a uoči sezone praznične kupovine na kraju godine.

„Tajvan nije imao baš nikakve koristi od električnih vozila, pošto je tržište u Kini, a većina dobavljača električnih vozila je u Kini. Ali, veštačka inteligencija (AI) je druga priča“, rekao je on, zahtevajući anonimnost pozivajući se na politiku kompanije. „Tajvan će imati najviše koristi od veštačke inteligencije jer se ovde može naći ceo lanac snabdevanja AI.

Drugi kvartal je tradicionalno spor period za prodaju za tehnološku industriju, a tražnja obično raste u trećem kvartalu i u sezoni kupovine na kraju godine.

TSMC, najvrednija azijska kompanija na berzi, zabeležila je iznenađujuće povećanje neto dobiti za tromesečje završeno u martu, i to 2% više nego godinu dana ranije. Ali to je i dalje najmanji kvartalni rast od sredine 2019. pošto su globalni ekonomski problemi uticali na tražnju za čipovima.

Prošlog meseca, kompanija je saopštila da brzo rastuća tražnja za AI aplikacijama pokreće mnogo porudžbina i da očekuje bolje performanse u drugoj polovini godine.

Dobri izgledi za AI aplikacije su delimično povećali TSMC-ove akcije na berzi za skoro 30% do sada ove godine, nadmašujući ostatak tržišta, koji je porastao za oko 22%.

Prihod TSMC-a u drugom kvartalu iznosio je 15,53 milijarde dolara u poređenju sa 18,16 milijardi dolara za period od pre godinu dana.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter