POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Turska lira dostigla rekordno nizak nivo, akcije su ojačale nakon što je Erdogan ponovo pobedio

Turska lira je u ponedeljak dostigla novi rekordni minimum u odnosu na dolar, iako su akcije ojačale, nakon što je predsednik Tajip Erdogan obezbedio pobedu na nedeljnim predsedničkim izborima, produživši svoju sve autoritarniju vladavinu na treću deceniju.

Erdogan je pobedio uprkos godinama ekonomskih previranja za koje kritičari krive njegovu neortodoksnu ekonomsku politiku, koju je opozicija obećala da će preokrenuti.

Lira je oslabila na 20,1050 za dolar tokom svog najgoreg trgovačkog dana u osam meseci, probivši prethodni rekordni minimum koji je dodirnut u petak.

Lira je oslabila za više od 7% od početka godine i izgubila je više od 90% svoje vrednosti tokom protekle decenije, dok je privreda u zagrljaju ciklusa uspona i kraha i divljeg napada inflacije.

„U nedostatku zaokreta u njegovoj ekonomskoj politici, rizik od akutne valutne krize se nazire“, rekla je o Erdoganu glavni analitičar Danske banke Mina Kuusisto.

Nakon valutne krize 2021. godine, turske vlasti su sve više preuzimale praktičnu ulogu na deviznim tržištima. Dnevni pokreti su postali neprirodno mali dok su se devizne i zlatne rezerve smanjivale.

Lira se pomerila za više od 0,25% samo nekoliko dana od početka novembra, čineći pad od 0,58% u ponedeljak primetan.

U međuvremenu, u znak olakšanja što je izborna neizvesnost sada gotova, akcije su ojačale sa referentnim indeksom BIST-100 koji je završio dan u porastu od 4,10%, a bankarskim indeksom za 2,13%.

Udeo stranih menadžera imovine koji drže turske akcije opao je poslednjih godina, a lokalni investitori uglavnom vode tržište.

Ipak, analitičari kažu da bi bilo teško zadržati dobitke usred širih ekonomskih problema.

“Očekivao sam kratkotrajni skup kada se završi neizvesnost u vezi sa izborima”, rekao je investicioni strateg Tunc Satiroglu, dodajući da očekuje povratak tržišta medveda.

Erdoganov iznenađujuće jak rezultat u prvom krugu izbora 14. maja pokrenuo je rasprodaju turskih međunarodnih obveznica i skok u troškovima osiguranja izloženosti svom dugu putem kreditnih promena (CDS) usred sve slabijih nada u promenu ekonomske politike.

Državne dolarske obveznice prošle nedelje su pale na najniži nivo u najmanje šest meseci, dok je CDS porastao na sedmomesečni maksimum. U ponedeljak su turske međunarodne obveznice bile stabilne, a američko i mnoga evropska tržišta su zatvorena za praznike, dok je CDS lebdeo na nivou zatvaranja u petak.

„Ishod izbora, sa Erdoganom koji je obezbedio solidnu većinu, nagoveštava nastavak politike koja je doprinela padu osnovnih vrednosti zemlje“, rekao je Džef Grils, šef sektora za dugove tržišta u razvoju u Aegon Asset Management.

„Depresijacija lire i pritisak na ionako niske rezerve doprinose zabrinutosti investitora u obveznice.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter