POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

U maju je američka inflacija dostigla novi 40-godišnji maksimum od 8,6 odsto po treći put

Predsednik Džo Bajden će u petak u Los Anđelesu razgovarati o inflaciji i pokušajima njegove administracije da smanji troškove. Cene gasa iznad 8,00 dolara objavljene su na stanici Chevron u Los Anđelesu, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države.

U Sjedinjenim Državama, rastući troškovi benzina doprinose rekordnoj inflaciji. Troškovi benzina, hrane i drugih potrepština porasli su u maju, povećavši inflaciju u Sjedinjenim Državama na rekordno visok nivo od četiri decenije i pruživši malo olakšanja američkim potrošačima zbog sve veće potrošnje. Prema američkom Ministarstvu rada, potrošačke cene su u maju porasle za 8,6 odsto na godišnjem nivou, iznad rasta od 8,3 odsto u aprilu.

USIRYY 2022 06 10 20 39 11 7e91e
Inflacija je dostila 8.6% YoY.

Cene su porasle za 1% od aprila do maja, što je značajno povećanje u odnosu na povećanje od 0,3 procenta od marta do aprila. Najveći deo povećanja je bio zbog mnogo viših troškova benzina. U Sjedinjenim Državama, bujna inflacija je stavila ogroman pritisak na porodice, primoravajući ih da troše znatno više na hranu, benzin i kiriju, istovremeno smanjujući njihov kapacitet da kupuju diskrecione stvari kao što su frizure i sprave. Posebno pate Amerikanci sa nižim prihodima i Crni i Hispanoamerikanci, jer potrebe u proseku zauzimaju veći deo njihovog prihoda.

U petak je američki predsednik Džo Bajden trebalo da govori u luci Los Anđelesa, najprometnijoj u zemlji, o povećanju cena. Više od godinu dana, veliki broj brodova je nasukan na otvorenom, jer je pandemija ograničila kapacitet za istovar brodova, poremetili linije snabdevanja. Očekuje se da će inflacija ove godine donekle opasti, procenjuju ekonomisti. Neki ekonomisti predviđaju da će indeks potrošačkih cena, koji je vlada objavila u petak, do kraja godine pasti ispod sedam odsto. Godišnji CPI dostigao je 8,5 odsto u martu, najviši nivo od 1982. godine.

Visoka inflacija je takođe primorala Federalne rezerve da se upuste u najbrže povećanje kamatnih stopa u poslednje tri decenije. Značajnim povećanjem troškova zaduživanja, Fed nastoji da smanji potrošnju i rast dovoljno da obuzda inflaciju bez slanja privrede u recesiju. To će biti težak balans za centralnu banku. Prema anketama, prekomerna inflacija je najveća briga nacije, a većina Amerikanaca ne odobrava Bajdenovo rukovanje ekonomijom. Uoči ovogodišnjih izbora na sredini mandata, republikanci u Kongresu guraju demokrate na tu temu.

Inflacija je ostala jaka uprkos promeni pokretača rasta troškova. U početku je snažna potražnja za artiklima od strane Amerikanaca koji su mesecima držani kod kuće zbog COVID-a izazvala nestašice i zastoje u lancu snabdevanja, što je podiglo cene za vozila, nameštaj i uređaje. Kako su Amerikanci počeli da troše na usluge kao što su putovanja, zabava i restorani, cene avio karata, hotelskih soba i obroka u restoranima su dramatično porasle. Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je podigla cene nafte i prirodnog gasa. Pošto Kina ublažava stroga ograničenja COVID-a u Šangaju i drugde, sve više njenih stanovnika vozi, terajući cene nafte još više.

Predviđeno je smanjenje cena robe u narednim mesecima. Mnoge istaknute prodavnice, uključujući Target, Valmart i Maci’s, tvrdile su da imaju previše nameštaja za dvorište, elektronike i druge robe koju su kupili dok su te stvari bile u većoj potražnji i da bi morali da ih smanje. Bez obzira na to, rastući troškovi benzina opterećuju novčanike miliona Amerikanaca. Na nacionalnom nivou, cene gasa su u proseku oko 5 dolara po galonu (1,32 dolara po litru), približavajući se najvišem nivou prilagođenom inflaciji od otprilike 5,40 dolara (1,42 dolara po litru) postavljenom 2008.

Prema istraživanju Bank of America Instituta, koje koristi anonimne podatke sa miliona računa kreditnih i debitnih kartica njihovih klijenata, potrošnja potrošača na benzin zauzima veći procenat njihovih budžeta i smanjuje njihov kapacitet za kupovinu drugih proizvoda. Prema istraživanju koje je ove nedelje objavio institut, domaćinstva sa nižim prihodima (ona koja zarađuju manje od 50.000 dolara) potrošila su otprilike 10% ukupne potrošnje na kreditne i debitne kartice u poslednjoj nedelji maja. Ovo je više sa otprilike 7,5 odsto u februaru, što je značajan dobitak za tako kratko vreme.

Institut je otkrio da je potrošnja svih klijenata banaka na dugotrajne proizvode, kao što su nameštaj, tehnologija i preuređenje doma, smanjena u odnosu na pre godinu dana. Međutim, njihovi troškovi za avionske karte, hotele i zabavu su porasli. Ekonomisti vide prelazak potrošnje sa roba na usluge kao trend koji će pomoći smanjenju inflacije do kraja godine. Međutim, dok plate za mnoge zaposlene i dalje rastu, rastu i cene usluga.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter