POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Uber planira finansijski preokret sa predviđenim prihodom od 847 miliona dolara u 2023. godini

Uber Technologies, Inc., preduzetnik u primeni vlastite tehnologije, nalazi se na pragu značajnog finansijskog preokreta nakon što je pretrpeo značajne gubitke tokom proteklih godina. Kompanija, sa tržišnom kapitalizacijom od 98 milijardi dolara, vredno radi na suzbijanju gubitaka i predviđa se da će uskoro postati dobitna.

Analitičari iz sektora američkog transporta predviđaju da će 2022. godina obeležiti poslednju godinu gubitaka za Uber pre nego što postane profitabilan. Prognozira se da će kompanija ostvariti prihod od 847 miliona dolara u 2023. godini, uz pretpostavku ambicioznog prosečnog godišnjeg rasta od 50%.
Ova prognoza odražava visoko poverenje analitičara u potencijal Uber-a.

Ipak, ako se ovaj stopa rasta precenjuje, put Uber-a ka profitabilnosti može biti produžen. Glavna zabrinutost za investitore je visok odnos duga kompanije. Trenutno iznosi alarmantnih 96% u odnosu na njen kapital, što je više od dvostruko veće od opšte prihvaćenog praga od 40%. Ovo značajno opterećenje dugom znatno povećava investicioni rizik povezan sa trenutno neprofitabilnom kompanijom.

FP Linkedin 1028 x 628 px 2 1 2
Uber planira finansijski preokret sa predviđenim prihodom od 847 miliona dolara u 2023. godini 2

Put kompanije prema profitabilnosti dolazi u ključnom trenutku, jer cilja na smanjenje gubitaka i suočava se sa visokim odnosom duga. Sa obećavajućom projekcijom za 2023. godinu, finansijski preokret Uber-a može označiti novo poglavlje u njegovoj korporativnoj priči. Međutim, visok odnos duga ostaje značajna prepreka koja treba da se prevaziđe kako bi se osigurao održiv rast i profitabilnost na duže staze.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter