PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Uberov uzbunjivač kaže da je trenutni poslovni model “apsolutno neodrživ”

Mark MacGann, uzbunjivač koji stoji iza takozvanih Uber fajlova, rekao je u sredu da se čini da kompanija koja se bavi prevozom preduzima korake ka poboljšanju svoje radne kulture, ali da je njen poslovni model i dalje “apsolutno” neodrživ.

Novine Gardijan i Le Mond objavile su u julu da je Uber Technologies Inc prekršio zakone i potajno lobirao kod političara kao deo agresivne težnje da se proširi na nova tržišta od 2013. do 2017. godine.

MacGann, koji je predvodio Uberove lobističke napore da pridobije vlade, sebe je identifikovao kao izvor koji je procurio više od 124.000 dosijea kompanije.

MacGann je rekao da je odlučio da progovori jer je verovao da je Uber svesno prekršio zakone i obmanuo ljude o prednostima za vozače modela ekonomskog poslovanja kompanije.

Uber je u julu, kao odgovor na izveštaje Gardijana i Le Monda, rekao: „Nismo i nećemo se opravdavati za prošlo ponašanje koje očigledno nije u skladu sa našim sadašnjim vrednostima.

MacGann je rekao da su trenutni izvršni direktor Ubera, Dara Khosrovshahi, i njegov izvršni tim „učinili mnogo dobrih stvari, ali imaju toliko daleko da idu“.

Kada je upitan za komentar, portparol Ubera je u sredu uputio Rojtersu na članak Hosrovšahija iz Njujork tajmsa iz 2020. u kome je rekao da je „naš trenutni sistem zapošljavanja zastareo i nepravedan“.

Khosrovshahi je rekao da će radnici na svirkama izgubiti fleksibilnost koju imaju danas ako postanu zaposleni i da će vožnje biti skuplje. Izvršni direktor je napisao da radnici žele i fleksibilnost i beneficije i dodao da su potrebni novi zakoni da im pomognu.

„Predlažem da se od kompanija koje se bave gig ekonomijom zahtevaju da osnuju fondove za beneficije koji radnicima daju novac koji mogu da koriste za beneficije koje žele, poput zdravstvenog osiguranja ili plaćenog slobodnog vremena“, napisao je Khosrovshahi u tekstu.

„Moja poruka Uberu je: ‘dobro ste uradili, (ali) možete to učiniti mnogo bolje (jer) trenutni model apsolutno nije održiv’“, rekao je MacGann na konferenciji za novinare tokom najveće evropske tehnološke konferencije, Web Summit, u Lisabonu.

Rekao je da je Uber nedavno ponovio da su „jezgra njegovog poslovnog modela nezavisni ugovarači, pošto svi žele da budu samozaposleni, svi žele fleksibilnost“.

Međutim, rekao je da su činjenice u suprotnosti sa ovim stavom jer postoje vozači Ubera koji tuže kompaniju u različitim zemljama da „imaju osnovni minimum socijalne zaštite, kao što je bolovanje“.

„Uber upumpa desetine miliona dolara u Evropu, Sjedinjene Države, druge delove sveta u borbi protiv zakona“, rekao je on.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter