POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

UBS kupio Credit Suisse kako bi se sprečila bankarska kriza

Najveća švajcarska banka, UBS, pristala je da kupi svog rivala Credit Suisse u hitnom sporazumu o spasavanju koji ima za cilj suzbijanje panike na finansijskom tržištu izazvanu kolapsom dve američke banke ranije ovog meseca.

„UBS je danas najavio preuzimanje Credit Suisse“, navodi se u saopštenju Švajcarske nacionalne banke u nedelju. Rečeno je da će spasavanje „obezbediti finansijsku stabilnost i zaštititi švajcarsku ekonomiju“.

UBS će platiti 3 milijarde švajcarskih franaka (3,25 milijardi dolara) za Credit Suisse, oko 60% manje nego što je banka vredela kada su tržišta zatvorena u petak. Akcionari Credit Suisse će u velikoj meri biti oštećeni, dobivši ekvivalent od samo 0,76 švajcarskih franaka u akcijama UBS-a za akcije koje su u petak vredele 1,86 švajcarskih franaka. Vlasnici 17 milijardi dolara vrednih obveznica „prvog reda” – rizičnije klase bankarskog duga – izgubiće sve, rekli su švajcarski regulatori.

Za ovaj dogovor neće biti potrebno odobrenje akcionara nakon što je švajcarska vlada pristala da promeni zakon kako bi se otklonila bilo kakva neizvesnost oko posla.

Credit Suisse je godinama gubio poverenje investitora. U 2022. godini banka je zabeležila najgori gubitak od globalne finansijske krize. Ali, poverenje se urušilo prošle nedelje nakon što je priznala „materijalnu slabost“ u svom knjigovodstvu i pošto su propast Banke Silicijumske doline i Signature banke proširile strah na finansijskim tržištima.

Akcije 167-godišnje banke pale su za 25% tokom nedelje, a novac se slivao iz investicionih fondova kojima upravlja. Sa druge strane, vlasnici računa podizali su depozite od više od 10 milijardi dolara dnevno. Hitan zajam od skoro 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke nije uspeo da zaustavi “krvarenje”, a ceo slučaj se završio preuzimanjem od strane UBS banke.

Izvor: CNN

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter