POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

USDT ili USDC, pitanje je sad?

U poslednjih nekoliko meseci, tržišna kapitalizacija Tethera (USDT) doživela je značajan porast, usko prateći rast cene Bitkoina (BTC). Nasuprot tome, njegov konkurent, USD Coin (USDC), suočio se sa značajnim padom tržišne kapitalizacije.

Početkom 2023. godine, tržišna kapitalizacija USDT-a iznosila je 66,24 milijarde dolara. Međutim, ova cifra se povećala za više od 25% na trenutnih 83 milijarde dolara. Nasuprot tome, tržišna kapitalizacija USDC-a na početku godine iznosila je 44 milijarde dolara, ali je sada drastično opala za 47% na 23 milijarde dolara.

Mart je bio najgori mesec za USDC ove godine zbog krize američkog bankarstva. USDC je imao izloženost od 3,3 milijarde dolara prema problematičnoj banci Silicon Valley Bank. Kolaps banke izazvao je domino efekat, što je dovelo do panike i povlačenja sredstava iz USDC-a.

Međutim, tokom ovog perioda, USDT je beležio priliv sredstava jer su trgovci, strepeći od eskalacije bankarske krize, tražili utočište u rešenjima zasnovanim na blokčeinu. Kako je BTC rastao, tržišna kapitalizacija USDT-a takođe je doživela značajan porast.

U martu je tržišna kapitalizacija USDT-a skočila skoro 9 milijardi dolara. Slično tome, BTC je u martu porastao za više od 23%, predstavljajući drugi najbolji mesec ove godine. Sa druge strane, USDC je u martu izgubio više od 10 milijardi dolara na svojoj tržišnoj kapitalizaciji.

Nakon oštrog pada u martu, tržišna kapitalizacija USDC-a nije uspela da se oporavi. Vrednost ove stabilne kovanice nastavila je da opada, iako sporije. Ipak, neki trgovci i dalje više preferiraju USDC u odnosu na USDT.

Prema izveštaju, različita upotreba USDT-a i USDC-a može ukazivati na dve različite kategorije investitora. Trgovci koji pokazuju niži nivo zabrinutosti u vezi sa rizikom od centralizacije više su skloni upotrebi USDT-a.

Sa druge strane, trgovci koji se opredeljuju za USDC mogu imati sklonost da budu oprezniji zbog regulatornog okruženja u Sjedinjenim Državama. Regulatorne neizvesnosti oko USDC-a potencijalno su podstakle značajna povlačenja sredstava iz ove stabilne kovanice.

Analiza CryptoQuant-a sugeriše da je USDT iskoristio ovo okruženje regulatorne nejasnoće kako bi dodatno učvrstio svoju poziciju kao vodeća stabilna kriptovaluta.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter