POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Velika Britanija će imati najslabiji rast među zemljama G7 u 2024. godini.

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljenim u utorak, Velika Britanija će imati najsporiji rast ekonomije među zemljama Grupe sedam (G7) nacija sledeće godine – kada se očekuje da će zemlja izabrati novu vladu.

Bruto domaći proizvod Velike Britanije će se prema proceni MMF-a proširiti za 0,6% u 2024. godini, što je niže u odnosu na prethodnu prognozu od 1,0% i slabije od rasta od 0,9% i 1,3% očekivanog za Nemačku i Francusku, redom.

Slaba perspektiva odražava potrebu da Banka Engleske održava povišene kamatne stope kako bi obuzdala još uvek visoku inflaciju u Velikoj Britaniji i posledice naglog skoka cena energenata prošle godine, izjavio je MMF.

Za 2023. godinu, prognoza rasta Velike Britanije od 0,5% bila je druga najslabija u G7, odmah iza projekcije opadanja od 0,5% za Nemačku.

Premijer Rishi Sunak se suočava sa pritiscima unutar svoje Konzervativne stranke da smanji poreze i stimulira ekonomiju pre nacionalnih izbora koji se očekuju sledeće godine. Opsedajuća Laburistička stranka ima veliku prednost u anketama javnog mnjenja.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter