PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Velike banke će ove godine ostvariti rekordne profite od trgovine robom

Investicione banke treba da naprave rekordnih 20 milijardi dolara za trgovinu i finansiranje robe poput nafte, gasa i metala 2022. godine, što je više nego trostruko više od onoga što su zaradile u godinama pre COVID-19, rekla je analitička kompanija Coalition Greenwich.

Banke kao što su Goldman Sachs, Citi i Macquarie imale su koristi od ogromne volatilnosti i poremećaja lanca snabdevanja na tržištima roba koji su počeli 2020. i povećali se ove godine ruskom invazijom na Ukrajinu.

Visoke cene robe dovele su inflaciju do višedecenijskih maksimuma, ugušile globalnu ekonomiju i stvorile krizu troškova života u mnogim zemljama.

Ali nestabilna tržišta znače da banke mogu zaraditi više novca trgujući robom i nudeći finansiranje, zaštitu od rizika i druge usluge klijentima u rasponu od trgovaca i fondova do komunalnih i avio-kompanija.

„Pultovi za trgovinu robom su imali koristi od neviđene volatilnosti“, rekao je Majkl Tarner iz Koalicije.

Vali Analitics, druga firma koja prati zarade banaka, rekla je da očekuje da će investicione banke ove godine ostvariti neto zaradu od 18 milijardi dolara u robi.

Drugi su takođe unovčili, pri čemu trgovci robom kao što su Glencore i Trafigura i energetske kompanije sa trgovinskim mogućnostima kao što je BP izveštavaju o velikom profitu.

BANKS COMMODITIES EARNINGS SEPT 22
Banke zarađuju milijarde od robe; Izvor: Coalition Greenwich

Pre pandemije, činilo se da su dani slave velikih banaka u robi bili iza njih.

Tokom finansijske krize 2008-09, investicione banke su zarađivale oko 16 milijardi dolara godišnje, navodi Vali. Banke su kontrolisale brodove, skladišta i infrastrukturu koje su premeštale i skladištile robu i mogle su da zarade novac špekulišući kretanjem cena.

Ali pooštravanje propisa 2010-ih nateralo ih je da smanje i zabrane interne špekulacije, a do 2017. neto zarada se smanjila na 4,6 milijardi dolara, pokazuju podaci kompanije Coalition.

Od 2020. profit je rastao. Cene većine roba su pale kada je korona virus udario, a zatim su porasle. Dislokacije u snabdevanju donele su ogroman profit kompanijama koje su imale pristup materijalima i trgovale na različitim tržištima.

Kada je Rusija, glavni proizvođač robe, započela specijalnu operaciju u Ukrajini u februaru, cene su skočile. Svetska ekonomija je tada skrenula ka recesiji i cene većine njih su pale, iako prirodni gas nastavlja da raste.

U prvih šest meseci 2022. godine, investicione banke su zaradile 6,6 milijardi dolara na tržištima nafte i gasa, skoro isto koliko su zaradile tokom cele 2021. godine, pokazuju podaci kompanije Coalition.

U metalima su zaradili 3,1 milijardu dolara u periodu januar-jun, u poređenju sa 4,6 milijardi dolara u celoj 2021. Na poljoprivrednim tržištima zaradili su 600 miliona dolara, dvostruko više od 300 miliona dolara koliko su zaradili 2021. godine.

Ostale velike banke za trgovinu robom su JPMorgan, Bank of America, BNP Paribas i Morgan Stanley.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter