POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Vežite se, nije još kraj

Tržišni optimizam nastavlja da nestaje kada naslov za naslovom zamagljuje optimizam za ulaganja. Budući da su postojale naznake oporavka prethodnih nedelja, ili ono što neki nazivaju kapitulacijom ili odskakanje “mrtve mačke” (dead cat bounce), oni su učinili vrlo malo da bi imali efekta na opštu trgovinu akcijama koja je postala gorka od početka 2022. U svom najvećem dnevnom gubitku u 2 godine, referentni indeks S&P 500 je pao za 3,6% u četvrtak, Dow Jones je izgubio 1.063 poena i stoga je Nasdaq je zatvorio sesiju 5% gubitka.

NAJVECI PADOVI NASDAQ a OD MARTA 2020.

Doza nezdravih vesti: 1. to je bila inflacija i visoki troškovi nafte, praćeni ratom u Ukrajini. Zatim su zatvaranja zbog COVID-a u Kini izazvale dodatne strahove u vezi sa lancem snadbevanja. Slaba ocekivanja za sledeci kvartal zarada svakako nije pomoglo situaciji, dok Pauelovi komentari o povecanju za 50 poena, i da će se povećati na sledećih nekoliko sastanaka, i dalje odjekuje medju investitorima. Jučerašnja oštra rasprodaja je pokazala da je CBOE indeks volatilnosti, merač zabrinutosti koji se naziva VIKS (VIX), napredovao za skoro 8 poena na čak 33, daleko iznad svoje prosečne vrednosti od 17.63.

Tržišta su brzo bila podržana komentarima Pauela koji nije skrivao da FED nije razmišljao o tome da će porasti za čak 0.75% (pokret koji nije učinjen od ’94), međutim očigledno je da investitori imaju drugo misljenje u vezi sa navodnim manjim rastom kamatnih stopa od Fed-a. 

Postoji  verovatnoća da će se „povećanje stope vratiti biti vece i brzo, ali vrlo malo ili uopšte ima izgleda za preokret inflacije u bilo kom trenutku“.

Pauel pokušava da osmisli meko sletanje – u okviru koga su kamatne stope podignute samo dovoljno da ne izazove recesiju – međutim rizici rastu. U četvrtak je Banka Engleske nacija podigla stope na najviši nivo od poslednje finansijske krize i upozorila da privreda može da sklizne u recesiju, u suštini priznajući da će biti potreban pad da bi se smanjile cene. Druge zapadne zemlje, kao što su SAD, žele da nastave svoje “stezanje kaiša” tokom 2022. godine, čineći izuzetno iscrpljujućim postizanje svakog rasta ekonominje i smanjivanjem inflacije i stvaranje novog bola za ekonomiju.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter