POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Vlasnik Cartiera, kompanija Richemont, očekuje usporavanje rasta usled rastućih ekonomskih briga

Luksuzna grupa Richemont izvestila je u petak o slabijim nego što se očekivalo prihodima, navodeći da rastući životni troškovi, ekonomske nepogodnosti i geopolitičke tenzije opterećuju potrošnju kupaca.

Kompanija, koja takođe poseduje nekoliko švajcarskih brendova luksuznih satova, poput IWC-a i Vacheron Constantina, poslednja je luksuzna specijalistička firma koja ukazuje na usporavanje u proteklim mesecima kako izlazi iz pandemijske kupovine.

Francuski rival LVMH prošlog meseca izvestio je o usporavanju tražnje za visokokvalitetnim proizvodima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi gde su rastuće cene naterale kupce, posebno mlađe generacije, da smanje troškove.

Rast prodaje Richemonta u konstantnim valutama usporio se sa stopa od 19% u aprilu do juna na stopu od 5% u naredna tri meseca.

Za ukupno šestomesečni period do kraja septembra, prodaja Richemonta porasla je za 6% na 10,22 milijarde evra (10,90 milijardi dolara), ispod očekivanih 10,34 milijarde evra prema prognozama analitičara.

Kompanija je objavila dobit od 1,51 milijardu evra, lošiju od prognoziranih 2,17 milijardi evra koje su naveli analitičari u konsenzusu koji je citirala Zuercher Kantonalbank.

“Rast se smanjio u drugom kvartalu jer su inflacioni pritisci, usporen ekonomski rast i geopolitičke tenzije počeli uticati na sentiment kupaca, pojačane snažnim komparativima”, rekao je predsednik Johan Rupert u saopštenju.

“Stoga smo videli široko zasnovanu normalizaciju očekivanja rasta na tržištu širom industrije.”

Tokom perioda od aprila do septembra, rezultati Richemonta pokazali su kontrastne sudbine njegovih poslovanja sa satovima i nakitom.

Dok nakit – tradicionalno otporan na ekonomske oscilacije – nastavlja da sija sa rastom prodaje u konstantnim valutama od 9%, prodaja satova pala je za 4%.

Analitičari su očekivali da će Richemontove akcije, koje su porasle 8,5% u proteklih 12 meseci, reagovati negativno na rezultate.

Ipak, uprkos nedostajanju očekivanja u prodaji i dobiti, performanse kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama i prodaji nakita bile su bolje od očekivanih, rekao je analitičar Kepler Cheuvreux-a Jon Cox, primećujući da je izgled za meko sletanje i očekivanja poboljšanja u Kini “izuzetno pristojno”.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter