POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Vol Strit iščekuje “Santa Rally” dok su američke akcije blizu rekorda

Vol Strit računa na tzv. “Santa Rally” kako bi zabeležio nove rekorde dok se tržišta zatvaraju u 2023. godini s jakim dobitcima.

S&P 500 je u decembru porastao preko 4%, a ove godine je porastao 24%, dovodeći ga na 1% od novog najvišeg nivoa svih vremena. Referentni indeks takođe ide ka osmoj uzastopnoj pozitivnoj nedelji.

Ako je suditi prema istoriji, taj zamajac će verovatno nastaviti u kratkoročnom periodu. Kraj godine obično je snažan period za akcije, pojava koja se naziva “Santa Rally”.

S&P 500 je u proseku dobio 1.3% u poslednjih pet dana decembra i prva dva dana januara, prema podacima iz Almanaha trgovca akcijama od 1969. godine. Ti dobici su povezani sa različitim razlozima, od kupovine pre nove godine nakon poreskih prodaja do opšteg prazničnog optimizma.

Ove godine, optimizam je visok. Federalne rezerve su iznenadile investitore ranije u decembru signalizirajući da je završeno istorijsko stezanje monetarne politike i prognozirajući smanjenje kamatnih stopa u 2024. godini, nakon što su se pojavili znaci da inflacija i dalje opada. Podaci u petak podržavaju taj trend, pokazujući da je godišnja američka inflacija – merena indeksom cena lične potrošnje (PCE) – dalje usporila ispod 3% u novembru.

“Narativ će i dalje biti o Fedu koji čini džinovski zaokret”, rekao je Anđelo Kurkafas, stariji investicioni strateg u Edward Jones-u. “To pruža podršku na tržištima i sentimentu i to se verovatno neće promeniti sledeće nedelje.”

Investitori su u poslednje vreme pokazali značajan apetit za akcijama. Klijenti BofA su neto kupili 6.4 milijarde dolara američkih akcija u poslednjoj nedelji, najveći tjedni neto priliv od oktobra 2022. godine, izjavio je BofA Global Research u izveštaju od 19. decembra.

U međuvremenu, došlo je do “oštrog porasta” kupovine među malim investitorima u poslednjih četiri do šest nedelja, navodi se u belešci Vanda Research-a od srede.

“Nakon što su agresivno jurili više prinose u prošlim mesecima, FOMC zaokret i jačanje narativa o ‘mekom sletanju’ naveli su pojedince da usmere svoje kupovine ka rizičnijim hartijama od vrednosti”, rekao je Vanda u belešci. “Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti i u novoj godini jer su prinosi i dalje pod pritiskom.”

Citirajući potvrdu pokazatelja koji meri širinu tržišta akcija, Ned Davis Research je ove nedelje preporučio investitorima da premeste dodatnih 5% iz gotovine u akcije, što će njihovu alokaciju u akcijama dovesti do maksimalnog iznosa u modelima portfolia.

Svakako, očekuje se da će trgovački obim biti tanak do kraja godine dok investitori uzimaju odmor, što akcije čini posebno osetljivim na neočekivane vesti ili velike trgovine.

Jedan primer izraženih kretanja dogodio se ranije ove nedelje, kada je S&P 500 naglo okrenuo naniže u sredu popodne i zatvoren je sa padom od 1.5% u toku dana. Neki učesnici na tržištu pripisali su taj pokret kombinaciji niskih volumena, aktivnosti u opcijama s nultim danom isteka i trgovinama institucionalnih investitora, nakon produženog perioda rasta akcija.

U isto vreme, investitori s puno gotovine mogli bi pokušati da kupe na tržištu sledeće nedelje zbog “straha od propuštanja” na reliju akcija, često nazivanom “FOMO”, rekao je Kevin Man, predsednik i glavni investicioni direktor u Hennion & Walsh Asset Management.

“Mislim da su se tržišta malo previše unapredila na osnovu obima dosadašnjeg rasta”, rekao je Man. “Ali mogao bih videti tržište kako se pomera malo više naviše… odavde samo zbog te trgovine FOMO.”

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter