POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Vol Strit propada zbog brige o recesiji

Američki berzanski indeksi su oslabili danas, a akcije su doživele najveći teret rasprodaje, nakon što je najveće povećanje stope Federalnih rezervi od 1994. godine u cilju borbe protiv decenijama visoke inflacije podstaklo zabrinutost od recesije.

Svih 11 glavnih S&P sektora su pali u jutarnjoj trgovini. Energetski i diskrecioni sektori potrošača bili su najveći gubitnici, sa padom od 4,2% i 3,6%, respektivno.

Firme sa mega-kapom rasta Amazon.com (NASDAQ:AMZN), Microsoft Corp (NASDAQ:MSFT), Apple Inc (NASDAQ:AAPL) i Tesla (NASDAQ:TSLA) Inc pale su između 2,5% i 6%, takođe pod pritiskom rasta SAD.

Referentni indeks prekinuo je niz gubitaka od pet sesija u sredu nakon što je Fed-ovo povećanje stope od 75 baznih poena ispunilo očekivanja tržišta.

Akcije su tokom većeg dela godine bile pod pritiskom zbog rastuće zabrinutosti zbog porasta inflacije i viših troškova zaduživanja, a najnovija projekcija centralne banke o usporavanju američke privrede i rastu nezaposlenosti u narednim mesecima samo podstiče te zabrinutosti.

„Smatramo da je sve verovatnije da će recesija i veća nezaposlenost biti neophodni da bi se ukrotila inflacija: sa tako sumornom makro slikom koja se nadvija nad tržišta“, rekao je Geir Lode, šef globalnih akcija u Federated Hermes (NYSE:FHI).

Vels Fargo (NYSE:WFC) je rekao da su šanse za recesiju sada više od 50%, nakon odluke Fed-a.

S&P 500 je u padu od 22,6% od početka godine i nalazi se na tržištu medveda dok se investitori bore sa naglim usporavanjem rasta. Indeksi Nasdaq Composite i S&P 500 trebali su da obileže svoj 10. sedmični pad u posljednjih 11 sedmica.

Oporavak Fed-a bledi dok investitori dovode u pitanje sposobnost centralne banke da orkestrira meko sletanje. Tržište medveda je još uvek u punoj snazi i tek treba da dostigne nivo od kojeg se akcije mogu udobno odbiti.

Među glavnim američkim bankama, Morgan Stanlei (NISE:MS) je predvodio gubitke sa padom od 4%. Indeks volatilnosti CBOE, poznat i kao merač straha na Volstritu, porastao je na 31,51 poen.

S&P indeks je zabeležio jedan novi maksimum pada u protekle 52 nedelje.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter