PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Volkswagen prodaja u Evropi pada, ali tržište u Kini povećano za prodaju EV

Prodaja Volkswagen grupe pala je za oko petinu u prvoj polovini ove godine u odnosu na godinu ranije, pokazali su podaci kompanije u petak, predvođeni strmim padom u Evropi, ali je prodaja električnih automobila podstaknuta rastom u Kini.

Ukupne isporuke kupcima širom sveta pale su za 22,4% u drugom kvartalu godine, pri čemu su centralna i istočna Evropa, uključujući Rusiju, najteže pogođene sa padom od 49,3%.

Volkswagen je nedavno ponudio isplate zaposlenima za dobrovoljno odlazak na jednu od svojih lokacija u zemlji do kraja godine nakon što je u martu obustavio trgovinu i proizvodnju tamo. Ranije ovog meseca, sindikat je najavio da će se veb lokacija trajno ugasiti.

Iako je prodaja Folksvagena u Rusiji činila samo oko 2% ukupne prodaje u 2021. godini, sukob je uticao na auto industriju regiona, uzrokujući sve, od uskih grla u lancu snabdevanja do kašnjenja isporuke povezanih sa inflacijom.

Prema podacima objavljenim u petak, Folksvagenova prodaja u zapadnoj Evropi opala je za 25,7% u drugom tromesečju, dok je umerenije opala (16-18%) u Kini i Americi.

Isporuke akumulatorskih električnih vozila (BEV) porasle su za nešto više od četvrtine na 217.100, čineći 5,6% ukupne prodaje – uglavnom potpomognute značajnim rastom u Kini.

Dok je Evropa, tradicionalno najjače Folksvagenovo tržište električnih baterija, zabeležila pad od 16,5% u prodaji BEV-a u drugom tromesečju, prodaja se više nego udvostručila u Kini.

U prvoj polovini godine, Volkswagenova prodaja BEV vozila u Kini porasla je više od tri puta u odnosu na prošlu godinu na 63.500 jedinica, saopštila je kompanija.

Ipak, proizvođač automobila uveliko zaostaje za lokalnim konkurentima i Teslom u Kini, prodavši oko pet puta manje od Tesle i 10 puta manje od domaćeg proizvođača električnih vozila BID u maju.

Izvor: Reuters


Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter