POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Volstrit zabeležio solidne dobitke u četvrtak

U četvrtak su glavni indeksi Volstrita zabeležili značajne dobitke, podržane snažnim performansama odbrambenih i tehnoloških kompanija, koje su prevazišle padove za ekonomski osetljive grupe dok se nastavlja zabrinutost zbog nadolazeće recesije.

Iako je referentni S&P 500 fluktuirao između pozitivnog i negativnog tokom sesije, akcije su dobile zamah kako se tržište približavalo kraju. Standardni prinosi američkog trezora su se smanjili na dvonedeljne najniže vrednosti, podstičući rast akcija u IT sektoru i drugim sektorima koji su osetljivi na stope.

Nakon najvećeg nedeljnog pada procenta S&P 500 od marta 2020. prošle nedelje, trgovanje je ostalo neuredno. Nakon što je indeks ranije ovog meseca pao za više od 20% sa svog januarskog maksimuma svih vremena, potvrđujući konvencionalnu definiciju medveđeg tržišta, investitori razmatraju koliko bi akcije još mogle pasti.

Volter Tod, glavni investicioni direktor u Greenvood Capital u Južnoj Karolini, izjavio je da postoji velika nejasnoća u vezi sa prognozom, i kao rezultat toga, tržište je zbunjeno.

Dow Jones Industrial Average je porastao za 194,23 poena, ili 0,64%, na 30.677,36, S&P 500 je ojačao 35,84 poena ili 0,95%, na 3.795,73, a Nasdaq Composite je dodao 179,16,2% ili 21,19.

Šef američke centralne banke Džerom Pauel izjavio je u drugom danu svedočenja pred Kongresom da je posvećenost FED-a ukroćenju 40-godišnje visoke inflacije u zemlji “bezuslovna“, ali da nosi opasnost od povećanja nezaposlenosti.

Prema istraživanju objavljenom u četvrtak, poslovna aktivnost u Sjedinjenim Državama značajno je smanjena u junu kao rezultat visoke inflacije i sve manjeg poverenja potrošača.

Tehnološki sektor porastao je 1,4%, pri čemu je Microsoft dobio 2,3%, a Apple 2,2%.

Nenaslovljeni dizajn 11
Volstrit zabeležio solidne dobitke u četvrtak 2

Nakon što je dominirao tržištem tokom većeg dela 2022. godine, energetski sektor je pao za 3,8%, nastavljajući svoj tekući pad.
Najveći pojedinačni otpor S&P 500 bio je pad kod Exxon Mobil-a i Chevron-a , pri čemu je Exxon pao za 3%, a Chevron za 3,7%.

Takođe je u padu bilo nekoliko ekonomski delikatnih sektora.
Sektor materijali su pali za 1,4%, dok su finansije i industrija takođe pali za otprilike 0,5%.

Nasdaq Composite je zabeležio 32 nova maksimuma i 194 nova minimuma, dok je S&P 500 zabeležio jedan novi maksimum od 52 nedelje i 40 novih padova.

Za razliku od 12,5 milijardi dnevnog proseka tokom prethodnih 20 sesija, oko 12,4 milijarde akcija je razmenjeno na američkim berzama.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter