POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Volstrit završava u rupi nakon Pauelovog govora u Vajomingu

Volstrit je završio petak sa sva tri indeksa za više od 3% nižim, pošto je signal šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela da će centralna banka zadržati povećane stope kako bi ukrotila inflaciju poništio nade u nastajanju za skromniji put među nekim investitorima.

Nasdaq je predvodio pad među tri američka merila, registrujući svoje najgore dnevne performanse od 16. juna, ponderisane tehnološkim akcijama visokog rasta koje su oslabile nakon oporavka prethodnog dana u iščekivanju Pauelovog zakazanog govora na konferenciji o centralnom bankarstvu Džekson Hol u Vajomingu.

Američkoj ekonomiji će biti potrebna čvrsta monetarna politika “neko vreme” pre nego što inflacija bude pod kontrolom, rekao je Pauel na skupu. To znači sporiji rast, slabije tržište rada i “neku bol” za domaćinstva i preduzeća, dodao je on.

Investitori su znali da dolazi do daljeg povećanja kamatnih stopa i podeljeni su između toga da li sledećeg meseca sledi povećanje Fed-a za 75 baznih poena i povećanje od 50 baznih poena.

Međutim, nedavni podaci koji naglašavaju kontinuiranu snagu na tržištu rada, kako bi se nadoknadili dva uzastopna kvartala negativnog ekonomskog rasta, doveli su do toga da neki spekulišu da bi mogao da usledi umereniji tempo povećanja.

Povratak dolazi iz ideje da se ne radi o tempu povećanja koji ide napred i kako oni pooštravaju finansijske uslove, već o trajanju ostanka na tom restriktivnom političkom stavu.

To je nijansa koju pokušavaju da proguraju napred i Pauel je danas bio, možda, malo eksplicitniji u tome. Ali ako ste slušali druge govornike Fed-a u poslednjih nekoliko nedelja, to je ista poruka.

Sa repozicioniranjem investitora nakon što su apsorbovali govor, CBOE indeks volatilnosti je skočio za 3,78 poena na 25,56, što je najviše zatvaranje u poslednjih šest nedelja.

Svih 11 glavnih sektora S&P 500 su bili niži, predvođeni padom od 3,9% do 4,3% u indeksima informacionih tehnologija, komunikacionih usluga i diskrecionih indeksa potrošača.

S&P 500 je izgubio 141,46 poena, ili 3,37%, da bi završio na 4.057,66 poena, dok je Nasdaq izgubio 497,56 poena, ili 3,94%, na 12.141,71. Dow Jones Industrial Average pao je 1.008,38 poena, ili 3,03%, na 32.283,40.

Pale su akcije visokog rasta i tehnologije. Nvidia i Amazon su pale za 9,2% i 4,8%, respektivno, predvodivši rast na prethodnoj sesiji. U međuvremenu, Alphabet, Meta i Block takođe su pali između 4,1% i 7,7%.

Američki berzanski indeksi su se povukli od početka godine, jer su investitori cenili u očekivanju agresivnog povećanja kamatnih stopa i usporavanja ekonomije.

Ali oni su se snažno oporavili od juna, sa S&P 500 koji je nadoknadio skoro polovinu svojih gubitaka za godinu na osnovu kvartalne zarade veće od očekivane i nade da je decenijama visoka inflacija dostigla vrhunac.

Međutim, padovi u petak izbrisali su skromne dobitke u avgustu koje su sva tri merila prethodno izrezala i poslao trojku u drugu nedelju zaredom opadanja.

Za nedelju dana, Nasdaq je pao 4,4%, Dow je izgubio 4,2%, a S&P 500 je pao 4%.

Raniji podaci su pokazali da je potrošačka potrošnja jedva porasla u julu, ali je inflacija znatno smanjena, što bi moglo dati Fed-u prostora da smanji agresivno povećanje kamatnih stopa.

Dell Technologies pao je za 13,5% pošto se pridružio rivalima u predviđanju usporavanja pošto inflacija i mračni ekonomski izgledi podstiču potrošače i preduzeća da stegnu svoje obaveze.

Affirm je oslabio za 21,3% nakon što je zajmodavac „kupi sada plati-kasnije” predvideo prihode za celu godinu ispod procena Volstrita, naglašavajući širi pad u bogatstvu nekada brzog fintech sektora.

Obim na američkim berzama iznosio je 10,37 milijardi akcija, u poređenju sa prosekom od 10,64 milijarde za celu sesiju u poslednjih 20 trgovačkih dana.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter