POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Winklevoss: SEC je gurnuo investitore u “toksične” kripto proizvode i FTX!

Cameron Winklevoss, suosnivač Gemini platforme, izjavio je da je odbijanje SEC-a da odobri spot Bitcoin ETF bilo “potpuno i apsolutno katastrofalno za američke investitore”.

U poslednjih deset godina, američki regulator vrednosnih papira je prisilio investitore da ulaze u “toksične” i “neregulisane” kripto proizvode, rekao je Winklevoss.

Blizanci Winklevoss su 2. jula kritikovali stalno odbijanje U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) da odobri spot Bitcoin berzanske fondove (ETF), napominjući da je prošlo deset godina od kada su prvi put podneli zahtev za odobrenje svog ETF-a regulatoru.

“Odbijanje SEC-a da odobri ove proizvode tokom poslednjih deset godina bilo je potpuna i apsolutna katastrofa za američke investitore i pokazuje kako je SEC propao kao regulator”, izjavio je Winklevoss.

Winklevoss je tvrdio da, bez odobrenog spot Bitcoin ETF-a, američki investitori su bili prisiljeni da se okrenu “toksičnim proizvodima poput Grayscale Bitcoin Trust-a (GBTC) koji se trguje sa ogromnim popustom” u odnosu na cenu Bitcoina i koji naplaćuje “astronomske” naknade.

Trenutno, GBTC ima popust od 30% u odnosu na cenu Bitcoina, prema podacima sa YCharts. Godišnja naknada GBTC-a iznosi 2%, u poređenju sa prosečnih 0,40% prema najnovijem istraživanju finansijske kompanije Morningstar iz jula 2022. godine.

Winklevoss takođe veruje da je odbijanje dovelo do toga da američki investitori prelaze na “neovlašćene i neregulisane” platforme u inostranstvu, uključujući FTX, koju je nazvao “jednom od najvećih finansijskih prevara u modernoj istoriji”.

Komentari Winklevossa dolaze u vreme kada je nekoliko kompanija nedavno podnelo, obnovilo ili izmenilo zahteve za spot Bitcoin ETF-ove, uključujući BlackRock, Fidelity, WisdomTree, Invesco, Valkryie i ARK Invest.

Navodno, SEC je rekao da su neki od zahteva za spot ETF-ove nedovoljni i “nedovoljno jasni”. 

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter