POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Wizz Air vidi povratak profita na veliku potražnju za leto

Evropska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air uverena je da će snažne rezervacije u kombinaciji sa velikim ulaganjem u njene operacije kako bi se izbegle prošlogodišnje letnje prepreke, kao i njena rastuća flota, pomoći da ove godine ostvari profit.

Za 12 meseci do kraja sledećeg marta, mađarski Wizz je rekao da očekuje neto profit od 350 miliona do 450 miliona evra (481,59 miliona dolara), što je ogromno poboljšanje u odnosu na godišnji neto gubitak od 535 miliona evra koji je objavio u četvrtak.

Njena prognoza bila je bolja od konsenzusnih prognoza od 343 miliona evra, podižući akcije aviokompanije za 3% na 2.838 penija.

„Činjenica da je menadžment spreman da da smernice o profitu za tekuću fiskalnu godinu je znak poverenja,“ kažu analitičari Goodbodi.

Wizz, čije su glavne operacije u centralnoj i istočnoj Evropi, ali ima i brzorastuće poslovanje na Bliskom istoku, upozorio je da njegov ishod zavisi od toga da ne bude novih negativnih događaja kao što je rat u Ukrajini.

Prošle godine, ruska invazija je uticala na rad Wizz-a, primoravajući ga da obustavi tamošnje operacije. Nedostatak zaštite od goriva plus problemi sa aerodromima takođe su se povukli.

Wizz je, kao i mnoge aviokompanije, bio primoran da otkaže letove prošlog leta nakon što je brži od očekivanog oporavka u vazdušnom saobraćaju zajedno sa nedostatkom radne snage izazvao haos na aerodromima.

Jozsef Varadi, izvršni direktor Wizz-a, rekao je da je aviokompanija bolje pripremljena za ovo ljeto, najprofitabilniji period za evropske aviokompanije.

„Uložili smo u suštini stotine miliona u veličini da naš operativni model učinimo mnogo otpornijim“, rekao je on u intervjuu.

To je značilo da je bilo dostupno više rezervnih aviona, rezervnih delova, dodatnih pilota i kabinskog osoblja.

Wizz je rekao da bilježi snažne rezervacije i veće cijene karata za ljeto, u skladu sa trendovima koje su identifikovali konkurenti kao što su Ryanair, najveća evropska aviokompanija, i easyJet.

Avio-kompanija bi trebalo da dobije 30 novih aviona A321neo od Airbus-a do aprila 2024. Varadi je rekao da je uveren da će oni stići uprkos problemima u lancu snabdevanja.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter