POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

WTI raste, ali ostaje na 79,00 dolara usred slabog američkog dolara nakon podataka o inflaciji u SAD

  • WTI je podržan slabim američkim dolarom, iako se borio da probije iznad solidnog otpora-resistance.
  • Usporavanje indeksa potrošačkih cena u SAD (CPI) i očekivanja okretanja Fed-a mogu da podrže cene WTI.
  • Analiza cena WTI: Suočava se sa zonom otpora oko 79,00 dolara.

Western Texas Intermediate (WTI), američka referentna vrednost sirove nafte, porasla je u četvrtak za 0,98% i produžila svoje dobitke na dva uzastopna dana, iako se sukobljava oko tehničkih indikatora nakon objavljivanja ključnih podataka o inflaciji u SAD. U vreme pisanja ovog teksta, WTI se trguje na oko 78,40 dolara po barelu.

Indeks potrošačkih cena u SAD (CPI) za decembar je pao za 0,1%, kako je izvestilo Ministarstvo rada (DoL), što sugeriše da bi Federalne rezerve SAD (Fed) mogle da uspore tempo povećanja kamatnih stopa, što je prepreka za dolar. Zbog toga su cene nafte porasle, jer bi slabiji američki dolar koristio kupcima sirove nafte.

Još jedan faktor koji je podstakao WTI je ponovno otvaranje Kine nakon što su vlasti uklonile politiku nulte tolerancije na Covid-19.

Izvori koje je citirao Reuters komentarisali su da bi opadanje rasta u SAD, a možda i širom sveta, u kombinaciji sa ekonomskim oporavkom Kine, moglo da napravi mnogo bolju godinu nego što se plaši većina uličnih analitičara. Stoga bi potražnja za naftom mogla porasti, a cene WTI-a bi ostale povišene osim ako se proizvodnja ne poveća.

Trgovci naftom se takođe pripremaju za dodatno ograničenje isporuke ruske nafte, pošto se čekaju da počnu sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu. Zabrana EU za uvoz naftnih derivata iz Rusije počeće 5. februara, a prema američkoj EIA kancelariji, „moglo bi više remetiti od zabrane EU za uvoz sirove nafte iz Rusije“.

Analiza cena WTI: Tehnički izgledi
Iz perspektive dnevnog grafikona, WTI je neutralan, iako je proširio svoje dobitke na skoro 4 dolara u poslednjih nekoliko dana. Nesposobnost WTI-a da probije spoj dvomesečne linije trenda na nižem nagibu i 50-dnevnog eksponencijalnog pokretnog proseka (EMA) oko 79,00 dolara mogla bi da pogorša povratak, barem na 20-dnevnu EMA na 76,79 dolara. Međutim, ako se WTI probije iznad prethodnog, može doći do 80,00 dolara. Sa druge strane, kada se prođe 78,00 dolara, to bi moglo otvoriti put ka cifri od 76,00 dolara.

Današnja zadnja cena79.03
Današnja dnevna promena1.22
Današnja dnevna promena u %1.57
Današnje dnevno otvaranje77.81

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter