POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

X (Twitter) potvrđuje da je nalog SEC-a bio kompromitovan u incidentu s Bitcoin ETF-om

Platforma za društvene medije X (ranije poznata kao Twitter) saopštila je u sredu da je nalog Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) kompromitovan kada je objavljena lažna vest o odobravanju Bitkoin ETF-a vezanog za aktuelnu cenu Bitkoina.

Platforma za društvene medije je saopštila u objavi da je preliminarna istraga pokazala da je nalog kompromitovan od strane treće strane koja je imala pristup broju telefona povezanom sa SEC-om, i da nalog nije imao uključenu dvofaktornu autentifikaciju u trenutku napada.

Ova objava dolazi samo nekoliko sati nakon što je zvanični nalog X-a SEC-a objavio post u kome stoji da je regulator odobrio listiranje ETF-a koji direktno prati trenutnu cenu bitkoina.

Lažna objava glasi: “Danas je SEC dao odobrenje za #Bitcoin ETF za listiranje na svim registrovanim nacionalnim berzama hartija od vrednosti.”

Predsednik Gary Gensler gotovo odmah je odgovorio na objavu, navodeći da je zvanični nalog SEC-a bio kompromitovan i da je tvit “neovlašćen”.

Ova objava izazvala je kratkotrajni skok cena Bitkoina, s obzirom da je došlo u vreme kada investitori očekuju stvarnu odluku SEC-a o listiranju spot bitkoin ETF-a.

Bitkoin se trgovao sa padom od 1,8% na 46.109,7 dolara do 22:51 ET (03:51 GMT), nakon što je privremeno skočio na skoro 48.000 dolara nakon lažne objave SEC-a.

Najveća svetska kriptovaluta doživela je oštar skok u prvoj nedelji 2024. godine, usled rastućih spekulacija da je SEC blizu odobravanja spot-trgovanog bitkoin ETF-a. Očekuje se da će regulator ove nedelje doneti odluku o aplikacijama nekoliko upravitelja fondova za ETF.

Aspiranti, uključujući BlackRock Inc i Wisdomtree, viđeni su kako menjaju svoje aplikacije za ETF prošle nedelje, nakon smernica od SEC-a.

Međutim, do sada je regulator vrednosnih papira odbijao svaki pokušaj listiranja spot Bitkoin ETF-a, navodeći nedostatak odgovarajuće zaštite investitora od manipulacije cenama ove kriptovalute.

Zastupnici kriptovaluta tvrde da su odbijanja SEC-a neosnovana, i da bi odobrenje spot ETF-a moglo privući širok kapital institucionalnih investitora u token, s obzirom da pruža investitorima izloženost ovom tokenu bez potrebe za direktnim ulaganjem u kriptovalute.

Međutim, kritičari su doveli u pitanje koliko će institucionalnog kapitala zapravo priteći ka bitkoinu nakon takvog odobrenja, s obzirom da su trenutne ponude ETF-ova – koji prate Bitkoin futures na Čikaškom berzanskom tržištu – vidile opadanje interesovanja investitora tokom poslednje dve godine.

Šira industrija kriptovaluta takođe se bori sa masovnim gubitkom poverenja nakon niza visokoprofilnih prevara i bankrota tokom 2022. i 2023. godine. Obim trgovanja, posebno bitkoinom, takođe je daleko ispod maksimuma zabeleženih tokom bikovskog tržišta 2021. godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter