POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Xiaomi beleži pad prihoda od 20%, pogođen kineskim ograničenjima zbog COVID-a

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi Corp objavio je u petak nagli pad prihoda u drugom kvartalu pošto se najveće svetsko tržište pametnih telefona smanjilo, pogođeno strogim ograničenjima COVID-a.

Prodaja je pala za 20% na godišnjem nivou, na 70,17 milijardi juana (10,31 milijardi dolara), što je nedostajalo procena i označilo je strmiji pad u odnosu na prethodni kvartal, kada je kompanija zabeležila prvi pad prihoda od listinga.

Neto prihod je pao za 67% na 2,08 milijardi juana, što je nedostajalo u procenama analitičara.

Kineska potrošačka potrošnja se borila da se oporavi od uticaja karantina u Šangaju i drugim gradovima u prvoj polovini godine.

Podaci ove nedelje pokazali su da je kineska ekonomija neočekivano usporila u julu, što ukazuje da se druga najveća svetska ekonomija bori da se otrese junskog tromesečja zbog ograničenja COVID-a i što je dovelo do smanjenja stope centralne banke.

Kineski sektor pametnih telefona koji je dugo stagnirao posebno je pogođen padom, pri čemu je isporuka jedinica smanjena za 10% na godišnjem nivou u drugom kvartalu, prema istraživačkoj kompaniji Canalis.

Prodaja pametnih telefona za Xiaomi, koji generiše više od polovine ukupnog prihoda kompanije, pala je za 29%.

U 2021. godini, Xiaomi je zabeležio porast prodaje nakon što je preuzeo tržišni udeo od rivala Huawei Technologies Co Ltd, čija je sposobnost nabavke komponenti bila teško osakaćena američkim sankcijama.

Ipak, udar je bio kratkotrajan, a cena akcija kompanije je pala za skoro 40% od početka 2022. godine, pogođena usporavanjem kineske ekonomije i slabljenjem rasta u inostranstvu.

U Indiji, najjačem tržištu Xiaomi-ja van Kine, kompanija je bila predmet vladinih istraga zbog navodnog izbegavanja poreskih regulatora.

Indijske poreske vlasti su u aprilu zaplenile 725 miliona dolara imovine kompanije, tvrdeći da je nezakonito prenela sredstva u inostranstvo pod maskom plaćanja tantijema.
Xiaomi je negirao bilo kakvu nepravdu.

Slabo tržište pametnih telefona u Kini i širom sveta navelo je kompaniju da traži nove mogućnosti.

Xiaomi je ranije ovog meseca rekao da je počeo da testira samovozeća vozila u odabranim gradovima u Kini.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter