POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zahtevi za nezaposlenost, razgovori između SAD i Tajvana, Koenova prodaja – Šta se dešava na tržištu

SAD objavljuju niz ekonomskih podataka koji će verovatno biti prilično negativni. Bajdenova administracija će na jesen započeti trgovinske pregovore sa Tajvanom, nakon dve posete Kongresa na visokom nivou ostrvu ovog meseca. Kineske akcije su pale, čemu nije pomoglo još jedno strašno ažuriranje od strane investitora. Akcije se drže u obrascu ispred podataka, a Cisco se ističe nakon snažne zarade kasno u sredu. Bed Bath & Beyond čeka teže vreme nakon što Rajan Koen okončao kratku žurku.

  1. Poplava podataka u SAD: potraživanja za nezaposlene, FED i stambeni podaci

Poslovno istraživanje Federalnih rezervi Filadelfije će verovatno privući najveću pažnju, a tržište traži potvrdu – ili opovrgavanje – užasnog istraživanja proizvodnje Empajer Stejt ranije ove nedelje.

Jedna brojka koja će skoro sigurno biti jednako turobna su podaci o prodaji postojećih stambenih jedinica za jul, koji će najverovatnije pratiti slab razvoj koji je već viđen u NAHB anketi i brojevima početaka stanovanja i građevinskih dozvola za mesec.

Inače, očekuje se da će početna potraživanja za nezaposlene porasti na 265.000 prošle nedelje, što bi predstavljalo maksimum za sedam meseci.

  1. Trgovinski pregovori SAD i Tajvana

Poseta Nensi Pelosi nije bila izolovan incident. Nakon posete visokih kongresmena, SAD su najavile kasno u sredu da će početi pregovore o novom trgovinskom paktu sa Tajvanom kasnije ove godine.

Pregovori će obuhvatiti tehnologiju i poljoprivredu, između ostalih sektora, i imaće za cilj pronalaženje načina da se odgovori na „deformišuće prakse državnih preduzeća i netržišne politike i prakse“, saopštila je kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

Tajvanske i Kineske akcije pale su zbog straha od porasta tenzija između dve najveće svetske ekonomije. Kineskom raspoloženju nije pomoglo ni upozorenje o velikom profitu iz Country Garden-a, najnovijeg investitora za nekretnine koji je bio pod stresom zbog tekuće krize razduživanja.

  1. Otvaranje akcija naviše; Cisco u fokusu

Američke berze bi trebalo da se otvore malo više nakon prekida petodnevnog pobedničkog niza u sredu.

Zapisnici iz poslednjeg minuta Federalnih rezervi malo su podržali nadu da je centralna banka blizu ‘zaokreta’ od svojih napora da pooštri monetarnu politiku, a komentari guvernera Mišel Bouman sugerišu da ona još uvek vidi najveći deo potrebne radne snage rebalans tržišta kao nešto što je tek u budućnosti. Povećanje kamatnih stopa preko noći na Filipinima i u Norveškoj nije ostavilo mesta sumnji u trend globalne monetarne politike.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Cisco, koji je u značajnom porastu na tržištu nakon solidne zarade u sredu, i platnu kompaniju Adyen, gde su viši operativni troškovi pojeli previše rast prihoda kompanije u drugom kvartalu.

Zarade zadržavaju veliku pristrasnost potrošača, a Estee Laude, Ross Stores i Tapestry su spremni da pokažu zaredu.

  1. Koenov potez

Još jedna akcija u fokusu biće mem akcija Bed Bath & Beyond. Njegov nedavni skup investitora je potpuno zaustavljen nakon nekoliko sati kada je predsedavajući GameStop-a Rajan Koen, čiji je ulazak u akcije sa velikim brojem opcija izazvao ogroman pritisak na akcije poslednjih dana, podneo zahtev za prodaju nekih od svojih akcija.

Vesti sugeriraju da je Cohen, umjesto da ima dugoročni plan za preokret kompanije, kao što je to slučaj sa GameStop-om, samo još jedan – iako veći – maloprodajni investitor.

Meme akcije kao što su GameStop, AMC Entertainment i Bed Bath & Beyond su poslednjih dana snažno ojačale na slabim letnjim tržištima, koristeći prednosti proširenih kratkih pozicija i šireg poboljšanja raspoloženja na tržištu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter